EUalegROmania! Munții Măcin, aurul tulcenilor

  • 17 Noiembrie 2014 11:15
EUalegROmania! Munții Măcin, aurul tulcenilor

Priviți de pe poteca ce șerpuiește până spre cel mai semeț pisc al său, Vârful Țuțuiatu, care nu măsoară decât 467 de metri altitudine, sau din mijlocul unui lan parfumat de bujori, munții Măcin se dezvăluie celui ce îi caută precum o carte,

pe care o descoperi filă cu filă.Siluete abrupte ies din nord-vestul Dobrogei de Nord și se recomandă ca cel mai vechi pământ al țării. Geologii spun că lanțul muntos s-ar fi format la sfârșitul Paleozoicului. Ceea ce este unic aici și reprezintă adevarata bogăție a tulcenilor este unicitatea florei.

Printre fluturi și flori

În Munții Măcinului au fost identificate peste 1.700 de specii de plante, care reprezintă aproape jumătate din flora României și aproximativ 19% din cea europeană. Munții aceștia pitici, ale căror piscuri nu depășesc 500 de metri, ascund plante și specii reprezentative pentru unitatea Platoului Dobrogean. Pădurea de fag și carpen dobrogean este unică în România, iar o specie rară este cea a clopoțelului dobrogean. Și, poate ca o mulțumire pentru îndrăzneala florilor care reușesc să îmbrace în fiecare an stâncile ursuze, în acest peisaj mai degrabă de stepă decât de munte, natura le-a dăruit nu mai puțin de 900 de specii de fluturi viu colorați. E de ajuns să-țiimaginezi o zi însorită de vară, într-una din văile munților, care nici măcar nu-s greu de străbătut.

Istorie și legendă

Căutătorii de bogății spirituale au la dispoziție o salbă de mănăstiri: Cocoș, prima biserică ortodoxă din Dobrogea și Celic Dere, supranumită “râul de fier”. La Niculițel, pasionații de istorie vor descoperi cel mai vechi așezământ paleocreștin din România și pot afla legenda ultimului haiduc Vârlan sau chiar poveștile de dragoste țesute în Cetatea Heracleea.

La pas prin Parcul Național Munții Măcinului

Parcul Național Munții Măcinului poate fi trecut cu piciorul, călare sau chiar pe două roți. 6 trasee sunt identificate și marcate corespunzător, care pleacă din Nord și traversează culmea principală a Măcinului. Se practică cicloturismul, dar și turismul ecvestru, chiar și pentru cei mai neîndemânatici în ținerea hățurilor. Cramcea, Dealul cu drum și Valea Vinului sunt trasee relativ ușoare, pe care cunoscătorii le recomandă ca destinație de vacanță în orice anotimp. Este singurul parc național din Dobrogea și, deși se întinde pe o suprafață relativ mică, adună 70% din tipurile de roci cunoscute. Amatorii de senzații tari vor descoperi aici “Mecca” zborului cu parapanta din Dobrogea, pe vârful Priopcea. Parcul Național Munții Măcinului a intrat în rețeaua europeană Natura 2000 și promite să fie un loc numai bun de umblat pentru românii sau străinii amatori de aer proaspăt și odihnă activă.





Un material realizat de Radio Constanța  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău