EUalegROmania! Histria, dincolo de istorie

  • 05 Noiembrie 2014 13:35
EUalegROmania! Histria, dincolo de istorie

O fortăreață arsă de soare, dar neclintită în bătaia vântuluiLa prima vedere, n-ai zice că o grămadă de ruine, fie ele și dispuse într-o riguroasă ordine, ar constitui un punct de atracție turistică. Dar, aparențele sunt, de cele mai multe ori, înșelătoare. Așa că te invit să treci dincolo de cioturile de perete, altădată un zid puternic de apărare, pentru…

O fortăreață arsă de soare, dar neclintită în bătaia vântului

La prima vedere, n-ai zice că o grămadă de ruine, fie ele și dispuse într-o riguroasă ordine, ar constitui un punct de atracție turistică. Dar, aparențele sunt, de cele mai multe ori, înșelătoare. Așa că te invit să treci dincolo de cioturile de perete, altădată un zid puternic de apărare, pentru a afla unde au trăit, trudit, luptat și iubit strămoșii tăi. O piatră poate spune multe povești.

65 de kilometri depărtare de o lecție palpabilă de istorie

Cetatea Histria se află la 65 de kilometri de Constanța și a fost descoperită acum 100 de ani. A fost fondată la jumătatea secolului al VII-lea î.Hr., “pe vremea când armata sciților barbari a trecut în Asia, urmărindu-i pe cimerienii care fugeau din Bosfor”, după cum apare în Pseudo-Skymnos. Dacă îți lași pașii și gândurile deopotrivă să te poarte pe străzile vechii cetăți, îți poți închipui că auzi pașii locuitorilor săi, în cei 1.300 de ani de locuire neîntreruptă, dar și simți briza lacului Sinoe, care era odinioară pământ. În Histria au fost bătute primele monede de pe actualul teritoriu al României. Numele cetății, Istria – în limba greacă, vine de la fluviul Istros, cum îi spuneau grecii Dunării.

Pompeiul românesc de lângă lacul Sinoe

O fântână sacră și câteva amfore conservate întregi sunt dovada că acolo a fost cândva un oraș înfloritor. Ruinele coloanelor tocite de vânt și de furtuni stau mărturie civilizației de mult apuse. Un bust al Zeului Apollo și câteva oase de delfin, cel mai probabil ofrande aduse zeității, după cum grăiesc istoricii, te poartă într-o lume plină de mister.

Abandonată, dar nu uitată

Histria a decăzut în perioada romano-bizantină și a fost distrusă puțin câte puțin de popoarele barbare. Și dacă acesta a fost sfârșitul urbei, soarta ei a fost să dăinuie în timp ca o moștenire istorică fără preț. Din anul 2007,Histria figurează în Lista Patrimoniului European. Să calci în locurile pe care au călcat strămoșii tăi poate fi nu doar o mândrie personală, ci și o lecție de istorie trăită pe viu. Veniți să descoperiți cetatea Istros din Pont, întemeiată, după cum spune Eusebius din Caesarea ,,în anul 657 î.Hr., în timpul celei de-a 33-a Olimpiade”.

Un material realizat de Radio Constanța

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,07
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău