EUalegROmania! Gura Portiței

  • 13 Ianuarie 2015 10:35
EUalegROmania! Gura Portiței

Locul unde Dunărea se unește cu marea și cerul

Gura Portiței este în primul rând un sat lipovenesc, cu căsuțe cu acoperiș de stuf, vopsite în alb și albastru. Este locul în care apele Lacului Golovița și Marea Neagră comunicau odinioară printr-o breșă naturală, care ulterior a fost închisă și a dat naștere unui lac închis. Acum este o fâșie îngustă de nisip, alb și fin, care desparte Marea Neagră de Delta Dunării pe o distanță de 4 kilometri.

Pe uscat și pe apă

Ca să ajungi la Gura Portiței trebuie să o apuci pe Drumul European 87, care leagă Constanța de Tulcea și să faci dreapta în comuna Baia, spre Jurilovca. Acolo, poți să uiți de mașină, ca să te îmbarci pe un vaporaș sau o șalupă, care te va duce până în inima satului lipovenesc.

Invitație la nisip neatins, freamătul valurilor și călătorii în lotcă

Pe plajă sunt amenajate căsuțe din lemn, pentru turiștii care vor să adoarmă cu marea în urechi și să audă zbuciumul scoicilor zdrobite de valuri. Nu există terapie mai bună pentru rănile sufletului, spun băștinașii, lipoveni calzi, care pornesc zilnic, înainte de răsăritul soarelui, cu lotcile pe mare în căutarea peștelui. Liniștea absolută a plajei sălbatice doar pescărușii și valurile o mai pot tulbura. Dacă ajungi la Gura Portiței nu trebuie să pierzi toată ziua la plajă, poți încerca excursii în Delta Dunării, printre nuferi și pelicani. Pe plaja sălbatică ai putea întâlni și niscaiva broaște țestoase leneșe sau porci mistreți.

Legenda locului unde a fost ascunsă lâna de aur

Legenda Argonauților, marinari de pe corabia Argo, spune ca Iason, fiul regelui din Tesalia, a rămas fără tron. Auzind că un rege foarte bogat de la poalele Caucazului se află în stăpânirea lânii de aur, Iason și-a propus să meargă să o fure. Dar, odată ajuns acolo, Iason se îndrăgostește de Medeea, fiica regelui, care îi dezvăluie secretul pentru a reuși să ia lâna de aur. După ce a pus mâna pe lână, a fugit și a luat-o și pe Medeea cu el. Legenda spune că aici este unul dintre locurile unde argonauții au ascuns lâna de aur, Cetatea Argamum, localizată de istorici în apropiere de Gura Portiței.

Orizontul care se topește în mare

Gura Porției este și Mare, și Dunăre, în același timp. După răsăritul soarelui, poți urmări lipovenii care se întorc de la pescuit în lotcile tradiționale, în care sare peștele proaspăt, ce încearcă să scape de gospodinele care i-au pus deja gând rău, cu parfum de saramură. Gura Portiței este ținutul sălbatic dintre Dunăre și mare, care își îmbie vizitatorii cu o gură de aer proaspăt, o baie de soare, miros de pește prăjit cu mămăliguță la ceaun și cele mai frumoase apusuri de soare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău