EUalegROmania! Delta Dunării – insula care nu e nici apă, nici pământ

  • 14 Noiembrie 2014 17:12
EUalegROmania! Delta Dunării – insula care nu e nici apă, nici pământ

În România există un loc binecuvântat, scăldat deopotrivă de razele soarelui, cât și de reflexiile apei.

La capătul drumului pe care Dunărea îl face de-a lungul Europei, construiește la întâlnirea sa cu Marea Neagră, una dintre cele mai frumoase delte din lume. Ținutul unde soarele sărută apa, care se ferește parcă de el și se ascunde, întocmai unei fecioare, printre crengile sălciilor dese. Este  locul unde generozitatea naturii sa revărsat din belșul și unde oamenii au rămas primitori și prietenoși. Este spațiul care se recomandă prin el însuși grație frumosului și ineditului pe care îl oferă și intrat în patrimoniul mondial al UNESCO din 1991, find desemnată rezervație a biosferei în România. 

 

Răsărit și apus de soare ce îți taie răsulfarea, pescuit, plimbări cu ambarcațiuni tradiționale sau moderne și un peisaj pentru care cuvintele sunt prea sărace, la care se adaugă gastronomia și distracțiile de vacanță.

A fost numită cea mai spectaculoasă si neobișnuită lume românească, o insulă … nici apă … nici pământ. Nu poți spune că ai fost în deltă până când nu ai gusta borșul lipovenesc de pește și nu ai văzut întinderile parcă nesfârșite de nuferi. Un adevărat muzeu al bioterei și diversității. Aici veți vedea stoluri imense de pelicani de cormorani, dar și știuci obraznice care sar efectiv din apa pentru pradă. Vino alături de noi în Delta Dunării pentru o plimbare cu lotca și poveștile  locului.

 

La vânătoare de simțuri și de peisaje

Nuferi albi și roz plutesc pe canalele verzi și răcoroase ale Deltei, care se deschid ca într-o poveste în fața celui care îndrăznește să le străbată. Surprinde răsăritul timid al soarelui cochet, care se oglindește în luciul apei și regăsește-l topindu-se în apă, la asfințit!

Descoperă gastronomia Deltei

Borșul de pește aburind, lângă mămăliguța fierbinte și saramura de crap

Trage adânc aer în piept! Vei simți imediat mirosul de pește proaspăt, care încă se zbate în plasele pescarilor, pentru ca mai târziu să se perpelească în tigăile lipovencelor, neîntrecute gospodine.

Acum, stai liniștit și ascultă! Vei auzi trilurile neobosite ale păsărilor, cele mai multe unicat în lume, dar și corul brotacilor, care se arată din când în când pe luciul apei.

Întinderile de stuf se desfășoară ca într-un labirint, care se lasă greu de străpuns. Pădurile Letea și Caraorman sunt nesfârșite chemări la a descoperi natura cu toate enigmele ei. Ici-colo, un pescar își așteaptă răbdător captura într-o barcă.

Imaginează-ți că toate acestea există și sunt la îndemâna oricui. În Nord Vestul Dobrogei, ținutul de basm se întinde pe toată lungimea celor trei brațe: Chilia, Sf. Gheorghe și Sulina. Natura a fost generoasă cu România, trebuie doar să deschizi ochii și să pornești la drum. Călătorie plăcută!

Delta de basm, destinația ta de vacanță!

Un material realizat de Radio Constanța

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău