EUalegROmania! Băile Herculane, o stațiune plină de istorie și mister

  • 27 Noiembrie 2014 15:16
EUalegROmania! Băile Herculane, o stațiune plină de istorie și mister

Băile Herculane este una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din lume. Eficiența terapeutică a izvoarelor termominerale din stațiune a fost cunoscută și utilizată de către romani încă din cele mai vechi timpuri.

Băile Herculane, cea mai veche stațiune din România

Cunoscută încă de pe vremea romanilor, care au “semnat” actul de naștere în anul 153 d.Ch., stațiunea Băile Herculane a cunoscut prima sa perioadă de înflorire în secolul al XIX-lea, în perioada Imperiului Austriac, iar Împăratul Franz Josef o numea “Perla Europei”. În a doua jumătate a secolului trecut, stațiunea de pe Valea Cernei era “asaltată” de turiștii din vestul Europei, care găseau aici nu doar un loc de tratament, ci și pentru odihnă și relaxare.

Apa termală de la Herculane face minuni

Apele termale sunt cele care au dus faima stațiunii Băile Herculane în întreaga lume. Cu o vechime de 2.000 de ani, apele și-au demonstrat efectele tămăduitoare, care le fac să fie și astăzi foarte căutate de turiștii din țară, dar și din întreaga lume. Investițiile realizate în ultimii ani în marile complexe hoteliere au dus la crearea unor baze de tratament moderne, deschise pe tot parcursul anului, unde turiștii beneficiază de servicii de tratament și hoteliere la standarde europene. Pe lângă afecțiunile reumatismale, în stațiunea Băile Herculane pot fi tratate și afecțiuni ale aparatului respirator, afecțiuni metabolice și de nutriție, ale aparatului digestiv, sau aparatului vizual.

 

Posibilități multiple de relaxare

Băile Herculane atrag nu doar prin “miracolul” apelor termale, ci și prin frumusețile naturii, care au transformat întreaga Vale a Cernei într-un adevărat “Rai al frumuseților naturale”. Cei care vin aici trebuie să știe că respiră un aer ca la 3.000 m, deși stațiunea este situată la o altitudine de doar 168 m. Traseele turistice din Munții Domogled sau Munții Mehedinți, care străjuiesc stațiunea și Valea Cernei, oferă o modalitate extraordinară de relaxare, iar privirea drumețului este răsplătită cu peisaje de o frumusețe ireală.

Simbolul stațiunii este Crucea Albă, situată pe cel mai înalt punct al Băilor Herculane. Odată ajunși aici, priveliștea este superbă, oferind o panoramă de ansamblu asupra întregii zone. Impresionante sunt și cele două peșteri: Grota cu Aburi și Grota Haiducilor. Cheile Prisăcinei, Cheile Țesnei și Cascada Vânturătoarea sunt alte locuri în care turistul uită de oboseala traseului, fascinat de natură ca un adevărat răsfăț al privirii.

Gara stațiunii Băile Herculane este considerată cea mai frumoasă. Edificiul a fost construit între anii 1878 si 1886, în stil baroc vienez. Clădirea este o reproducție fidelă a castelului de vânătoare al împărătesei Maria Tereza a Austro-Ungariei, situat în apropiere de Viena. Gara se află pe lista monumentelor istorice.




 

  Principalele festivaluri și sărbători din Băile Herculane

- “Balul izmenelor” din Pecinișca, Băile Herculane – februarie;
– Festivalul “Pinul Negru de Banat”, Parcul central Băile Herculane – sfârșitul lunii mai, sau începutul lunii iunie;
– Festivalul internațional de folclor “Hercules”, Grădina de vară din Parcul Vicol – iulie;
– Zilele stațiunii Băile Herculane, Parcul central Băile Herculane – 8 – 10 septembrie;
– Festivalul răchiei din Banatul Montan, Băile Herculane – octombrie;
– Alaiul usturoiului “Ai cu alai”, Băile Herculane – Ajunul Sf. Andrei.

Un material de Radio Reșița

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău