Etnicii găgăuzi din Ucraina au devenit pro-ucraineni după invazia Federației Ruse, susține președintele Asociației Societăților de Găgăuzi

  • 29 Aprilie 17:10
Etnicii găgăuzi din Ucraina au devenit pro-ucraineni după invazia Federației Ruse, susține președintele Asociației Societăților de Găgăuzi

Agresiunea miliară a Federației Ruse împotriva Ucrainei a schimbat considerabil mentalitatea, viziunile și preferințele geopolitice ale etnicilor găgăuzi din Ucraina. Viziunile pro-ruse ale acestora au început să dispară treptat încă din 2014, când a fost anexată ilegal peninsula Crimeea, iar după 24 februarie 2022 au devenit categoric pro-ucrainene și chiar antirusești. Sunt observațiile președintelui Asociației Societăților de Găgăuzi din Ucraina, Iurii Dimcioglo.

„Viziunile și mentalitatea au fost similare, dar după 2014, după acțiunile de agresiune, ocuparea Crimeei și regiunilor estice, găgăuzii au început radical să se schimbe. Ei au înțeles că Rusia nu este un prieten, ci un dușman, un ocupant. De aceea, mentalitatea și viziunile găgăuzilor din Ucraina au suferit schimbări serioase. Găgăuzii pro-ruși au început să dispară. După februarie 2022, ei au devenit pro-ucraineni și anti-ruși, aș putea spune, deoarece mulți găgăuzi au avut de suferit”, a declarat Iurii Dimcioglo la Moldova 1.

Rusia folosește dezinformarea și propaganda pentru a-i manipula pe găgăuzii din Republica Moldova, este de părere Dimcioglo. Potrivit lui, viziunea oamenilor din Găgăuzia este profund influențată de partidele pro-ruse, care folosesc războiul informațional drept o armă. Această viziune pro-rusă, spune Iurii Dimcioglo, a fost formată de-a lungul anilor cu ajutorul partidelor care susțin o politică favorabilă Federației Ruse.

„Găgăuzii pro-ruși din Ucraina au dispărut practic complet. Ceea ce vedem în Găgăzuia, eu cred că este o spălare de minți - ceea ce a fost Ucraina în 2014. Știți, după 2014, Ucraina a luptat cu politica informațională a Federației Ruse. Din păcate, observ că până în 2022, Republica Moldova în mod loial sau din cauza democrației sale, nu a dat atenție acestui lucru. Astăzi, însă, vedem că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, este roada acelei politici pro-ruse”, a mai adăugat președintele Asociației Societăților de Găgăuzi din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Fri
14
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău