Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa, a mai "câștigat" câțiva metri în ultimele luni

  • 11 August 2021 08:49
Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa, a mai

Activitatea intensă a vulcanului Etna a făcut ca acesta să câștige câțiva metri în înălțime, a anunțat marți Institutul italian de vulcanologie. Vulcanul situat în estul Siciliei măsoară în prezent 3.357 de metri altitudine, informează Digi24.ro.

"Activitatea înregistrată în 2021 a avut ca rezultat acumularea unor cantități semnificative de material piroclastic și straturi de lavă pe conul craterului sud-estic, cel mai tânăr și mai activ dintre cele patru cratere ale Etnei, rezultând într-o transformare considerabilă a siluetei vulcanului", a anunțat Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) într-un comunicat.

Datorită analizei imaginilor din satelit, oamenii de știință ai INGV au concluzionat că craterul sud-estic depășește în prezent "fratele său mai mare" nord-estic, care a fost timp de 40 de ani cel mai înalt vârf al celebrului vulcan, notează sursa citată.

Altitudinea de 3.357 metri, care are o marjă de eroare de plus/minus trei metri, a fost obținută cu ajutorul imaginilor suprinse de satelitul Pléiades în iulie, ca parte a parteneriatului internațional "Geohazard Supersites and Natural Laboratories", permițând actualizarea modelului digital al Etnei.

Dincolo de aspectul științific, viața de zi cu zi a locuitorilor din zona situată în jurul vulcanului Etna este afectată de activitatea sa frenetică din ultimele luni. "Din februarie, au avut loc nu mai puțin de 55 de evenimente", a declarat Tania Cannizzaro, o pensionară care locuiește în orașul Catania.

"În funcție de vânt, zdruncinăturile vulcanului se resimt în Catania și fac să se miște geamurile. Cenușa purtată de vânt cade constant pe străzi și balcoane, care devin complet negre", a mai spus ea, scrie Agerpres.

Etna, care se întinde pe o suprafață de 1.250 km2, este cel mai înalt vulcan activ din Europa, cu erupții frecvente de aproximativ 500.000 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău