Etapa a doua a proiectului Energie și Biomasă, în Republica Moldova

  • 03 Martie 2015 15:56
Etapa a doua a proiectului Energie și Biomasă, în Republica Moldova

Proiectul Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană, și-a anunțat continuarea în Republica Moldova.

În etapa a doua, lansată astăzi în localitatea Varnița, din raionul Anenii Noi, urmează a fi instalate cazane moderne pe bază de biomasă în mai multe școli și grădinițe; subvenționată achiziționarea de către cetățeni a unor astfel de cazane și dezvoltat parteneriatul public-privat în acest domeniu. Totodată, se va încerca extinderea acestui proiect și în regiunea transnistreană.

Proiectul a fost lansat în cadrul școlii din satul Varnița, care a fost dotată cu un cazan pe bază de biomasă, în prima etapă programului Energie și Biomasă. Instituția este încălzită pe timpul iernii, utilizând peleți în calitate de combustibil, a declarat directoarea școlii, Valentina Gorabîc.

„Conducta de gaz din care se alimentează satul Varnița aparține companiei Tiraspol Trans-Gaz. Acest proiect ne-a făcut ca noi să fim energetic independenți. Cheltuielile sunt ca și la gaz, în schimb nu depindem de autoritățile transnistrene”, a menționat Valentina Gorabîc.

Și locuitorii din regiunea transnistreană ar putea beneficia de acest proiect, a anunțat șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.

„Vom lucra în regiuni specifice ale Republicii Moldova. Vom atrage mai mare atenție regiunii găgăuze, raionului Taraclia. De asemenea, sperăm să inițiem acest proiect în regiunea transnistreană, pentru că Republica Moldova este o țară integră și de acest  proiect trebuie să beneficieze orice cetățean, oriunde s-ar afla”, a declarat Pirkka Tapiola.

Totuși, urmează să fie negociate condițiile în care se va putea intra în regiunea separatistă, pentru a le putea oferi locuitorilor de acolo șansa de a utiliza biocombustilul, a subliniat managerul proiectului Energie și Biomasă, Alexandru Ursul.

„În Transnistria, eu încă nu am o claritate cum vom lucra acolo. Noi deja am planificat în luna martie să avem primele întâlniri de consultări comune, de a aduce informația autorităților de la Tiraspol despre cum pot beneficia de acest proiect și să ne înțelegem asupra mecanismelor de implementare”, a anunțat Alexandru Ursul.

Ministrul Economiei, Stephane Christophe Bride, a remarcat importanța acestui proiect pentru Republica Moldova.

„Pentru o țară dependentă de resursele energetice tradiționale, cum e Republica Moldova, care le importă practic integral, diversificare surselor de energie, creșterea nivelului de eficiență energetică și atragerea și atragerea investițiilor în domeniu, este o alternativă pe care trebuie să mizăm”, a declarat Stephame Cristophe Bride.

Proiectul Energie și Biomasă 2 se va desfășura pe parcursul anilor 2015 -2017 și are un buget total de 9,41 milioane de euro, acordat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,57 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău