Estul Australiei, învăluit de un nor toxic de fum degajat de incendiile de vegetație

  • 10 Decembrie 2019 12:41
Estul Australiei, învăluit de un nor toxic de fum degajat de incendiile de vegetație

Estul Australiei, mai ales Sydney, a fost acoperit marți de un nor toxic de fum degajat de incendiile de vegetație care s-ar putea intensifica din cauza condițiilor meteorologice "extreme", relatează AFP, preluat de Agerpres.

În Sydney, cel mai populat oraș din țară, norul toxic a declanșat detectoarele de fum, obligând pompierii să meargă din birou în birou, cu toate sirenele sunând.

Organizatorii au întrerupt o cursă de iahturi din cauza condițiilor considerate "prea periculoase". "Fumul degajat de incendii este foarte dens în port încât nu poți vedea nimic, așa că este prea periculos", a declarat Di Pearson, purtătorul de cuvânt al Sydney Solas.

Mulți localnici s-au sufocat sub măștile lor din cauza fumului gros.

Curse de feribot au fost anulate și, în timpul pauzelor școlare, elevii au fost ținuți în interiorul clădirilor, având în vedere poluarea care a depășit cu mult nivelul "periculos".

Estul Australiei este învăluit de câteva săptămâni de un nor de fum degajat de incendiile de vegetație care de trei luni fac ravagii pe continent din cauza secetei. Amploarea acestui fenomen de fum toxic s-a agravat marți.

Vânturi puternice și temperaturi ridicate sunt așteptate marți, iar condițiile meteorologice "extreme" ar putea să declanșeze incendii în suburbii, amenințând locuințe.

Marți dimineață, în statul New South Wales, aproape o sută de incendii de vegetație erau active, iar în statul Queensland au fost semnalate zeci de astfel de incendii.

Se estimează că temperaturile vor depăși 40 de grade Celsius în unele părți din Australia.

La nord-vest de Sydney, incendiile de vegetație, care ard de săptămâni întregi, s-au contopit într-un singur "mega incendiu" care a distrus deja 319.000 de hectare de teren, mai ales în parcurile naționale.

Peste 700 de case au fost distruse și șase persoane au murit din luna septembrie, când a început criza. Deși bilanțul victimelor este mai mic decât în 2009, când circa 200 de persoane și-au pierdut viața în urma incendiilor, amploarea zonelor devastate de flăcări în acest an este incomparabilă cu cea din anii anteriori.

Se estimează că două milioane de hectare au fost afectate de incendii - echivalentul a jumătate din suprafața Elveției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău