Estonia, strictă în privința accesului cetățenilor ruși pe teritoriul său. Doar cu cei cu vize acordate de alte state europene pot intra

  • 12 August 2022 14:55
Estonia, strictă în privința accesului cetățenilor ruși pe teritoriul său. Doar cu cei cu vize acordate de alte state europene pot intra

Estonia a anunțat joi că de săptămâna viitoare nu va mai permite accesul cetățenilor ruși pe teritoriul său – parte din Spațiul Schengen – cu vize emise de autoritățile estoniene, ci va recunoaște doar vizele acordate de alte state europene, informează Reuters și Agerpres.

Cu unele excepții, Estonia nu le va mai acorda rușilor nici vize de afaceri, de studii sau pentru muncă, însă le va permite studenților ruși aflați deja în țară să își încheie studiile. Se mai acceptă accesul pe motive umanitare, precum și al diplomaților și familiilor acestora, al celor care își vizitează rude apropiate sau dețin permise de ședere pe termen lung și al lucrătorilor din transportul internațional de mărfuri și pasageri.

„Am constatat o creștere enormă a numărului de cetățeni ruși care vin sau trec prin Estonia”, a explicat ministrul de externe Urmas Reinsalu. “Posibilitatea pe care o au de a vizita Estonia sau alte părți din Europa, via Estonia, în masă, nu respectă principiile sancțiunilor pe care le-am impus” (Rusiei, după invadarea Ucrainei – n. red.).

Parlamentul Letoniei a adopta joi o declarație în care desemnează Rusia drept ‘țară care sprijină terorismul’ și invită și alte țări să adopte inițiative similare, lansând de asemenea un apel către Uniunea Europeană să întrerupă eliberarea de vize turistice cetățenilor ruși și belaruși.

Declarația a fost aprobată de deputații Seimului cu 67 de voturi pentru și niciunul împotrivă, în timp ce parlamentarii partidului social-democrat de opoziție Armonia (S) s-au abținut de la vot.

Declarația menționează invazia rusă în Ucraina și acțiunile forțelor armate ruse în această țară drept principalul motiv pentru condamnarea Rusiei ca ‘stat terorist’.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău