Estonia și Lituania îndeamnă Franța să își sporească ajutorul militar pentru Ucraina

  • 14 Septembrie 2022 10:23
Estonia și Lituania îndeamnă Franța să își sporească ajutorul militar pentru Ucraina

Premierul estonian și președintele lituanian l-au îndemnat marți pe președintele francez Emmanuel Macron să sporească ajutorul militar pentru Ucraina, în timpul unei conversații telefonice care a avut loc la inițiativa liderului de la Elysee, informează AFP.

Șefa guvernului estonian Kaja Kallas i-a mulțumit pe Twitter lui Macron pentru discuția despre susținerea Kievului. "Ucraina ne arată cum forța unui moral bun și a leadershipului pot fi la fel de cruciale ca puterea militară. Trebuie acum să ne concentrăm pe un ajutor militar sporit și rapid: aceasta apropie Ucraina de victorie", a scris Kaja Kallas.

Într-un mesaj similar, președintele lituanian Gitanas Nauseda a informat că "a subliniat faptul că Ucraina are nevoie de arme pentru a avansa în lupta sa împotriva agresiunii ruse". "Susținerea occidentală trebuie să fie întărită", a insistat el.

La rândul său, președinția franceză a salutat, la fel ca ceilalți doi interlocutori, spiritul de unitate ce prevalează în cadrul Uniunii Europene (UE) după lansarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

În timpul discuției lor, Macron a revenit asupra convorbirilor pe care le-a avut în ultimele zile cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu președintele rus Vladimir Putin și cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, menite să faciliteze un acord ce ar garanta siguranța instalațiilor nucleare ale centralei Zaporojie și să întărească securitatea alimentară mondială, a precizat Palatul Elysee.

Macron a informat că schimburile de opinii cu cei doi președinți, precum și cu directorul general al AIEA, continuă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău