Estonia ordonă ambasadei Rusiei să trimită acasă nouă diplomați

  • 11 Ianuarie 2023 19:59
Estonia ordonă ambasadei Rusiei să trimită acasă nouă diplomați

Ministerul estonian de Externe a anunțat miercuri că a dat instrucțiuni ambasadei Rusiei să reducă la mai mult de jumătate numărul de diplomați din personalul său, pentru a obține paritatea cu ambasada estoniană de la Moscova, relatează BBC.

Într-un comunicat a Ministerului estonian de Externe se precizează că ambasada rusă are ordin să reducă personalul la opt diplomați și cincisprezece angajați detașați fără statut diplomatic până la 1 februarie, scrie G4Media.

Pe site-ul web al ambasadei ruse din Tallinn figurează acum 17 diplomați care servesc în cadrul acesteia.

„Scopul acestei decizii este de a realiza paritatea, adică echivalența, în ceea ce privește numărul de posturi din ambasade, ceea ce înseamnă că numărul de posturi din reprezentanțele Rusiei și Estoniei care funcționează în capitale va deveni egal”, explică Ministerul estonian de Externe.

„De la începutul războiului, Estonia a redus legăturile bilaterale cu Federația Rusă la un minim absolut. În primăvară, am închis birourile consulare rusești din Narva și Tartu și am expulzat din țară trei angajați ai ambasadei ruse cu statut diplomatic, care au subminat în mod activ securitatea Estoniei și au răspândit propagandă care justifică activitățile militare ale Rusiei.

Acum introducem o limită superioară a numărului de diplomați ruși care lucrează în Estonia, pentru a obține paritatea. Măsura de astăzi se corelează cu declinul general al relațiilor noastre bilaterale”, a declarat cu această ocazie ministrul estonian de externe, Urmas Reinsalu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău