Estonia, Letonia și Lituania cer un tribunal special pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei

  • 17 Octombrie 2022 19:30
Estonia, Letonia și Lituania cer un tribunal special pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei

Estonia, Letonia și Lituania au cerut luni Uniunii Europene să colaboreze cu partenerii internaționali pentru înființarea unui tribunal special dedicat războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, transmite dpa.

„Deoarece atacul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă, UE trebuie să să se asigure că lupta pentru justiție și pentru tragerea la răspundere pentru crimele oribile ale Rusiei în Ucraina se află în centrul politicii noastre”, arată un comunicat comun al miniștrilor de externe ai celor trei țări baltice, membre ale Uniunii Europene și ale NATO.

„Creierele cheie, instigatorii și cei care facilitează această agresiune ucigașă nu pot fugi de justiție pur și simplu datorită golului în jurisdicția penală internațională”, apreciază șefii diplomațiilor de la Tallinn, Riga și Vilnius. Chiar înaintea reuniunii cu omologii lor europeni de la Luxemburg, ei au cerut continuarea sprijinului pentru anchetele pe care le efectuează deja Curtea Penală Internațională (CPI), Ucraina și alte state. „Cu toate acestea, eforturile noastre nu trebuie să se oprească aici. În prezent nu există nicio curte și niciun tribunal internațional care poate trage la răspundere conducerea politică și militară a Rusiei de la cel mai înalt nivel pentru comiterea infracțiunii de agresiune împotriva Ucrainei”, au declarat cei trei miniștri.

Un tribunal special ar avea un rol complementar cu al CPI, consideră oficialii respectivi. „În timp ce CPI ar judeca persoane pentru crime de război, genocid și crime împotriva umanității, principala răspundere a Tribunalului Special ar fi infracțiunea de agresiune”, au explicat ei în documentul comun. Potrivit Agerpres, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luna trecută Organizației Națiunilor Unite să înființeze o astfel de instanță pentru a trage la răspundere Rusia pentru crimele comise în războiul împotriva țării sale. Comisia Europeană a reacționat prudent la această idee, reamintește agenția germană de presă DPA, transmite digi24.ro.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău