Estonia denunță încălcarea spațiului său aerian de către un avion rus

  • 12 Decembrie 2014 18:01
Estonia denunță încălcarea spațiului său aerian de către un avion rus

Un avion rus a încălcat spațiul aerian eston la sfârșitul săptămânii trecute, a declarat vineri ministrul estonian al apărării Sven Mikser, după o reuniune cu omologii săi lituanian, leton și polonez, informează Agerpres.

'Am avut cel puțin un incident de încălcare a spațiului nostru aerian suveran la sfârșitul săptămânii trecute', a declarat Sven Mikser la șfârșitul reuniunii de la Cesis, în Letonia.

Reuniunea a avut loc într-un climat de nervozitate tot mai mare în țările baltice din cauza demonstrațiilor de forță ale Rusiei, ale cărei avioane și nave militare se apropie de frontierele lor, în contextul în care anexarea Crimeii în martie a provocat o puternică reacție internațională.

'Aceste acțiuni (ale Rusiei) demonstrează necesitatea ca NATO să fie fermă și să-și afirme unitatea', a mai spus Mikser.

Miniștrii au afirmat că țările lor nu se vor lăsa intimidate de Rusia, estimând că prezența militară rusă este 'fără precedent', a declarat omologul lor polonez Tomasz Siemoniak, care a participat joi la reuniune.

'Am văzut mișcări importante (ale avioanelor ruse) în spațiul aerian. Am văzut bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune, care nu intră frecvent în regiunea noastră. Aceste zboruri sunt provocatoare în mod inutil', a mai spus Mikser.

Omologul său lituanian Juozas Olekas a afirmat că țara sa a ridicat nivelul de pregătire al forțelor sale armate sâmbăta trecută. 'Acesta este răspunsul adecvat la ce se întâmplă', a spus el

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău