Estonia: Campanie de strângere de semnături pentru interzicerea Sputnik și Baltnews

  • 13 August 2019 09:09
Estonia: Campanie de strângere de semnături pentru interzicerea Sputnik și Baltnews

În Estonia a început o campanie de strângere de semnături pentru lansarea unei petiții prin care societatea civilă să ceară autorităților interzicerea canalelor de propagandă rusă Sputnik și Baltnews - transmite ERR, televiziunea publică estoniană, scrie Rador.

Potrivit sursei menționate, inițiativa în acest sens aparține blogului Propastop, creat de voluntarii grupării paramilitare Liga Estoniană pentru Apărare (Kaitseliit). Petiția intitulată "Reglementarea activităților canalelor de propagandă ostile din Estonia" propune elaborarea unui cadru legal pentru ca domeniul național  să nu mai fie disponibil pentru site-uri sprijinite de un stat străin care "instigă la conflicte în societate, transmite informații părtinitoare despre Estonia sau diseminează mesaje de propagandă".

Potrivit autorilor petiției, astfel de site-uri sunt, în principal, Baltnews și Sputnik Eesti, care fac parte din trustul media RT (Russia Today). "Conținutul acestor canale este în mare parte ostil Estoniei. Articolele acestor site-uri rescriu istoria, instigă la ură interetnică în Estonia" - se arată într-un mesaj postat de blogul Propastop.

Amintim că, la sfârșitul lunii iulie, la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe de la Riga, portalul Baltnews.lv a fost blocat pe teritoriul Letoniei, decizia fiind justificată de faptul că site-ul respectiv este deținut de agenția rusă de știri Russia Today, condusă de propagandistul rus Dmitri Kiseliov și inclusă în lista de sancțiuni a UE. Estonia, însă, nu a făcut un astfel de pas, însă Riigikogu (parlamentul unicameral al Estoniei) de la Tallinn va fi obligat să examineze petiția Propastop dacă aceasta strânge cel puțin 1.000 de semnături până pe 10 septembrie. Până în prezent, petiția respectivă a fost semnată de peste 300 de persoane.

Sursa:RADOR 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău