Estonia acuză Rusia de încălcarea spațiului său aerian și îl convoacă pe ambasadorul rus

  • 28 Octombrie 2019 13:45
Estonia acuză Rusia de încălcarea spațiului său aerian și îl convoacă pe ambasadorul rus

Estonia, țară membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat că un avion aparținând Ministerului de Interne al Federației Ruse a încălcat spațiul său aerian, informează luni agenția de presă dpa, citată de agerpres.

Ministerul de Externe de la Tallin l-a convocat pe ambasadorul rus și i-a înaintat o plângere în acest sens, a anunțat armata estoniană luni, subliniind că aceasta a fost a treia încălcare a spațiului său aerian comisă în acest an de Rusia.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, în 2014, câteva țări din estul Europei, în special Polonia și republicile baltice, și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu securitatea lor.

NATO a desfășurat câte 1.000 de militari în Lituania, Estonia și Letonia, la fel ca în Polonia, ca răspuns la sporirea tensiunilor cu Rusia.

Toate cele trei state baltice încearcă să se doteze cu sisteme de apărare cu rază scurtă și cer ca sisteme de apărare ale NATO să staționeze în regim permanent în regiune.

Avionul rus care a încălcat spațiul aerian al Estoniei vineri dimineața, lângă insula Vaindloo din Marea Baltică, era un Tupolev Tu-154, potrivit comunicatului emis de armata estoniană. Avionul, care avusese pornită înregistrarea electronică a avionului, dar nu raportase un plan de zbor, s-a aflat în spațiul aerian al Estoniei mai puțin de un minut. De asemenea, pilotul rus nu a putut fi contactat de controlorii de trafic aerian, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău