ESTIMARE | Cum poate fi soluționată problema transportului public în Chișinău. Este nevoie de aproape un miliard de lei

  • 14 Mai 2020 15:30
ESTIMARE | Cum poate fi soluționată problema transportului public în Chișinău. Este nevoie de aproape un miliard de lei

Pentru a soluționa problema transportului public în municipiul Chișinău este nevoie de încă cel puțin 300 de unități de transport. Estimarea a fost făcută de către un grup de lucru, format din consilieri municipali, reprezentanți ai executivului și societății civile care au elaborat un plan de acțiuni care prevede achiziționarea de noi autobuze și asamblarea troleibuzelor la Chișinău, astfel încât, în decurs de patru ani, locuitorii municipiului să aibă acces la transport public, indiferent de zona sau localitatea de reședință.

Președintele grupului de lucru al Consiliului Municipal Chișinău, Alexandr Trubca, a menționat că planul de acțiuni prevede atât achiziția de autobuze noi, cât și asamblarea troleibuzelor, inclusiv a celor articulate. Prin implementarea acestui plan de acțiuni, către finele anului 2021 microbuzele, care circulă în Capitală, ar putea dispărea, susține consilierul municipal.

„Planul de acțiuni propus de Grupul de lucru prevede achiziționarea, în decurs a patru ani, a 250 de autobuze, a cel puțin 70, dar cel mai probabil 100 de troleibuze standard și a cel puțin 20 de troleibuze articulate. Totodată, planul prevede dezvoltarea și implementarea etichetării electronice până la mijlocul anului viitor și reforma Parcului Urban de Autobuze și a Regiei Transport Electric Chișinău prin comasarea celor două întreprinderi într-un singur prestator de servicii de transport public cu sistem de etichetare unic.”

Pentru implementarea acestui plan de acțiuni ar fi nevoie de aproape un miliard de lei. Municipalitatea nu are, însă, bani pentru aceste achiziții, care, cel mai probabil, susțin consilierii, vor fi acoperite din credite.

Vice-primarul municipiului Chișinău, Victor Chironda, consideră că modernizarea parcului de autobuze și troleibuze va soluționa mai multe probleme cu care se confruntă locuitorii orașului.

„Aceste achiziții și modernizarea parcului, va avea ca obiectiv asigurarea cu transport public a zonelor unde avem probleme acum, în suburbii mai ales, creșterea gradului de confort și fiabilitatea transportului public, care în rezultat trebuie să ducă la stimularea oamenilor să folosească mai mult transportul public și mai puțin automobilul personal. În rezultat vom avea și îmbunătățirea pe linia de poluare a mediului, scăderea presiunii pe infrastructura rutieră, reducerea ambuteiajelor. Deci, este un pas care pune baza rezolvării multor probleme în acest oraș.”

Planul de acțiuni urmează să fie supus dezbaterilor publice, iar ulterior spre aprobare Consiliului Municipal.

Potrivit datelor oficiale, în municipiul Chișinău circulă 312 troleibuze, 144 de autobuze și circa 700 de microbuze.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău