Ești ceea ce citești | Istoricul Lidia Prisac: Cred că prin aceste cărți se poate schimba gândirea și să se influiențeze rezolvarea problemei transnistrene... (AUDIO)

  • 04 Martie 2021 17:20
0%
00:00:00
00:00:00

În contextul împlinirii a 29 de ani de la încheierea războiului de pe Nistru, la Biblioteca Națională a avut loc lansarea cărții ”Istoriografia separatismului transnistrean. 1989-2005”, ediția a II-a revăzută și adăugită.

În acest volum, doctorul în istorie, cercetătoarea Lidia Prisac face o analiză minuțioasă a lucrărilor ce abordează tematica diferendului transnistrean, apărute în perioada 1989–2005.

Este o lucrare unică în ceea ce constituie istoriografia problemei diferendului transnistrean, este o carte despre cărți, despre ceea ce s-a scris la această temă, indiferent unde – în Republica Moldova, în România, în țările occidentale, la Moscova sau la Tiraspol”, menționează autoarea volumului.

Cartea a apărut ca rezultat al unei școli doctorale efectuate la București, în mare parte cu susținerea și îndrumarea unor profesorilori occidentali, mărturisește Lidia Prisac :

M-a interesat dacă totuși a fost un conflict interetnic atunci, după 1989 și în special legat de acest conflict armat din 1992, încet-încet descoperind că esența lucrurilor stă cu totul altfel decât se încerca să se vehiculeze… Eram cumva pierdută într-un noian de informații, dar în mare parte la planul lucrării am fost ajutată de profesorul Bogumil Cos din Canada, cu care am lucrat nemijlocit”, spune istoricul.

Referindu-se la lucrările istoricilor occidentali ce reflectă problema separatismului transnistrean, Ludia Prisac a menționat că acești autori văd problema diferendului transnistrean în contextul spațiului ex-sovietic și a existenței unui șir de conflicte înghețate, cum ar fi cele din Nagorno-Carabah, Georgia, sau Ucraina, după 2014.

Vorbind despre lucrările istoricilor ucraineni, autoarea a remarcat că abordarea acestora față de conflictul din Transnistria până la 2014 era tratat într-un fel, iar după acest an s-a schimbat esential.

Potrivit istoricului Anatol Petrencu, în primul capitol al cărții, în care autoarea expune reflectarea istoriografică a dihotomiei transnistrene în Republica Moldova, firul roșu îl marchează idea că separatismul transnistrean constituie produsul geopolitic al intereselor Federației Ruse în regiune.

Prima ediție a volumul Istoria separatismului transnistrean. 1989-2005” a fost lansat la Iași, stocul fiind epuizat în cel mai scurt timp, iar o parte a fost distribuită în bibliotecile și instituțiile de învățământ din R. Moldova, unde pot fi găsite de cei interesați, a mai menționat Lidia Prisac.

Mai multe detalii puteți afla din interviul cu istoricul Lidia Prisac, realizat de Alina Rusu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău