EȘTI CEEA CE CITEȘTI | Istoricul Anatol Petrencu : Este necesar să cunoaștem ce prezintă Federația Rusă, în scopul de a ne apăra interesele noastre ca etnie

  • 30 Mai 2020 09:50
0%
00:00:00
00:00:00

Profesorul universitar, istoricul Anatol Petrencu, Directorul Institutului de Istorie Socială ”ProMemoria” lansează o nouă monografie, intitulată  ”Rusia, 2019. ”Acesta a fost un an greu”.

Volumul face o prezentare a politicii externe a Federației Ruse în 2019 față de fostele republici sovietice (spre care liderul de la Kremlin își îndreaptă atenția tot mai mult), dar și față de alte state de pe mapamond, cum ar fi Statele Unite. Totodată, istoricul își propune să prezinte gravele probleme interne cu care s-a confruntat societatea rusă în 2019.

Argumentând interesul său pentru realitățile din Federația Rusă, istoricul Anatol Petrencu a menționat că aceasta trebuie studiată, dat fiind faptul că în ultimul timp persoanele ajunse la putere în Republica Moldova folosesc transferul de imagine din partea liderului rus. El consideră că la alegerile parlamentare din Republica Moldova din 2019 s-a manifestat foarte evident implicarea Federației Ruse prin promovarea unui partid pro-rusesc.

„Sunt mai multe motive care m-au făcut să atrag mai multă atenție politicii externe și interne a  acestei țări și unul stă la suprafață – știm foarte bine că Federația Rusă și-a promovat oamenii săi în posturile cheie ale Republicii Moldova – președintele republicii, Igor Dodon, nici nu ascunde că este în relații foarte prietenești cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Dacă vă amintiți, pe banerele electorale, alături de Dodon erau prezentați Zinaida Greceanâi și Vladimir Putin. Era de fapt un fel de transfer de imagine, ceea ce contravine legislației electorale... După care Ion Chicu, cred că nu e cazul să mai menționez că promovează o politică anti-occidentală...

Generalizând, la noi în Republica Moldova au fost promovate forțe prorusești. Și atunci sigur că e în interesul nostru, al cetățenilor, să aflăm ce prezintă Federația Rusă acum, astăzi, ca să știm cu cine avem de a face... Asta pentru a ști cum să ne apărăm interesele noastre – interese de a supraviețui ca etnie – noi, cei care suntem între frontierele fostei republici sovietice socialiste moldovenești și acum ne numim republică independentă”, menționează Anatol Petrencu.

Vorbind despre situația internă din această țară, autorul atrage atenția la multiplele probleme sociale și situația dezavantajată a oamenilor simpli:

Anul 2019 a fost un an greu pentru Rusia. Cine o să citească cartea o să se convingă că există foarte mari probleme cu care se confruntă societatea și administrația rusă nu poate face față lucrurilor. Atunci când o țară pretinde că este mare putere, își dă aere de egalitate cu SUA sau cu Uniunea Europeană, ne așteptăm ca problemele interne să fie soluționate de către administrațiile locale. Dar în anul 2019 au fost foarte multe calamități în Rusia, mai multe probleme ce țin de sănătatea oamenilor, ecologie, care nu au fost nesoluționate”, a menționat Anatol Petrencu.

În monografia “Rusia, 2019. ”Acesta a fost un an greu”, autorul face referire și la alte aspecte ce țin de problemele interne și relațiile externe ale Rusiei. De asemenea, volumul include mai multe recenzii ale autorului la monografii cu aceeași tematică ale altor istorici.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău