EȘTI CEEA CE CITEȘTI: Istoricul Anatol Petrencu | Avem de-a face cu politica unui stat care ne absoarbe
-
19 Februarie 2020 13:47
Istoricul Anatol Petrencu, de această dată, ne recomandă spre lectură volumul “Comunismul între utopie și delir – o istorie ilustrată a comunismului într-o altă abordare”. El precizează că autorul, Alexandru Horațiu Frișcu, face o analiză profundă și detaliată a comunismului pe exemplul Rusiei și demonstrează, prezentând dovezi concrete, că acesta a avut la baza o ideologie a violenței și minciunii:
“Lenin, împreună cu acoliții săi au dorit să creeze o societate în care toată lumea să fie la fel îmbrăcată, să gândească la fel, ceea ce vedem în prezent în Coreea de Nord. Cei care se deosebeau prin ceva, trebuiau exterminați. Chiar în decembrie 1917, din ordinul lui Lenin, au fost împușcați un număr mare de preoți – nu pentru că au fost împotriva puterii sovietice, dar pentru că așa își imagina el societatea - fără oameni care gândesc și arată puțin mai deosebit decât muncitorii și soldații. Există și un ordin al lui Lenin, prin care acesta dădea indicații să fie împușcați un milion de cazaci”, a menționat Anatol Petrencu.
Istoricul a apreciat efortul lui Alexandru Horațiu-Frișcu de a analiza rolul minciunii în propaganda soviectică. În acest scop autorul volumului “Comunismul între utopie și delir” face referință la studii ale unor istorici francezi:
“Sunt absolut de acord cu ceea ce menționează autorul - în perioada sovietică mințeau toți – începând de la conducătorul de stat și terminând cu cei mai mici funcționărași… Mai mulți cercetători francezi consideră minciuna fiind o trăsătură esențială a conducătorilor ruși. Începând cu bolșevicii și până în ziua de astăzi, minciuna este folosită în politica de îndoctrinare a maselor de către Rusia”, a remarcat Anatol Petrencu.
Istoricul, consideră că tema merită o atenție deosebită, deoarece Rusia, ca stat cu veleități de supraputere, contribuie și azi la rusificarea noastră, influențând în mod direct politica actuală din Republica Moldova:
“Noi, statul Republica Moldova, practic am pierdut independența. La conducere au ajuns niște oameni care pledează deschis pentru rusificare, pentru introducerea limbii ruse ca a doua limbă de stat, pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia–Kazahstan-Belarus. Despre aceasta mărturisește și recentul scandal cu ministrul de Externe, care a declarat că Armata rusă a aoprit vărsarea de sânge în 1992. Toate acestea demonstrează că noi avem de a face cu o politică a unui stat care ne absoarbe”, a subliniat istoricul.