EȘTI CEEA CE CITEȘTI | „Istoria adevărată a Moldovei (pentru elevi)”. Istoricul Mugur Andronic: Cartea conține multe documente și poate fi accesată pe internet!
-
27 Iulie 2021 13:52
O carte ce prezintă istoria Basarabiei, în cadrul istoriei întregului spațiu românesc, de la primele atestări istorice până în prezent, ne propune doctorul în istorie, Laureatul Academiei Române, scriitorul și publicistul din Suceava, Mugur Andronic, în colaborare cu mai mulți colegi de-ai săi, istorici de la Chișinău.
Cartea, intitulată „Istoria adevărată a Moldovei (pentru elevi)”, conține mai multe documente și poate fi accesată de cei interesați și pe internet, menționează istoricul:
“Politica oficială, ruso-socialistă, care a dus o campanie de falsificare obraznică a istoriei noastre naționale, nu pomenește de Grigore Ureche, Miron Costin, Cantemir, izvoarele principale ale istoriei noastre, care au spus-o foarte clar, că muntenii, moldovenii și ardelenii, toți sunt români și toți vorbesc românește. În această carte ne străduim să aducem acestea și alte argumente ale unității neamului românesc.
Nu toți știu, spre exemplu, că Ștefan cel Mare se considera domnitor al Moldovlahiei, adică al Țării Românești a Moldovei, acesta fiind unul din argumentele importante ale unității neamului românesc, de pe ambele maluri ale Prutului.
Cartea practic prezintă, de la primii pași umani, până la zi, toată această poveste, pe cât de frumoasă, pe atât de tragică a istoriei Basarabiei, unde istoria și arheologia acestui spațiu este prezentată în mod organic, total, în cadrul istoriei de la Nistru până la Carpați și chiar în tot spațiul românesc. Pentru că așa a fost, cu foarte mici excepții și cum spuneau cronicarii din Moldova: Am stat în calea tuturor răutăților…
În urmă cu câțiva ani, împreună cu colegi de la Chișinău am hotărât să scriem această carte, care se numește Istoria Adevărată a Moldovei, adăugând în paranteză „pentru elevi”, ca să fie mai tentantă pentru tineret. Desigur, este scrisă cât se poate de decent, complet, deține multe documente e pe înțelesul tuturor și este destinată tuturor categoriilor de cititori. Pentru a nu fi mărginiți de tirajul insuficient al acestei cărți valoroase, am postat-o pe internet, unde o pot descărca toți doritorii și o pot recomanda și prietenilor, părinților, colegilor. O puteți accesa la adresa – goo.gl/b9BQne ”, a menționat Mugur Andronic.
La editarea volumului au colaborat membrul de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, președintele Centrului de Excelență, Institutul de Istorie Socială Pro-Memoria de la Chișinău, doctorul habilitat Anatol Petrencu; cercetătorul științific la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a R. Moldova, Valentin Constantinov; conferențiarul facultatății de Istorie și Filozofie a Universității de stat din Chișinău, dr. Ion Gumenâi; cercetătorul științific, coordonatorul Bibliotecii Științifice “A. Lupan”, Ion Valer Xenofontov.
Istoricul Mugur Andronic, care timp de mai mulți ani a activat în cadrul asociației Ștefan cel mare – Bucovina, a întreprins mai multe acțiuni concrete, pentru a sprijini cultura și limba românilor din Ucraina, inclusiv deschiderea claselor cu predare în limba română, donare de carte, etc.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România, după o muncă de peste două decenii, timp în care a intervievat peste 90 de foști soldați ai Regimentului Cezaro-Crăesc nr. 41 din Cernăuți, Mugur Andronic a publicat romanul istoric al Bucovinei, „În umbra marilor imperii ucigașe”. Romanul a apărut și în limbile engleză și italiană și a fost lansat în 2017 la Los Angeles și New York.
Puteți audia integral interviul cu doctorul în istorie, Mugur Andronic, în fișierul audio, atașat materialului.