Ești ceea ce citești | Cătălin Bordeianu: „Modelul de existență Eugen Simion” a lui Mihai Cimpoi - un omagiu, într-o analiză densă, a modelului de existență prin literatură

  • 05 Septembrie 2021 12:40
0%
00:00:00
00:00:00

Chiar în ajunul sărbătorilor naționale am aflat frumoasa veste că monografia distinsului academician Mihai Cimpoi despre unul dintre reputații critici literari români, Eugen Simion, “Modelul de existență Eugen Simion”, apare în cea de-a doua ediție, revăzută și adăugită.

Acest lucru se produce cu sprijinul Institutului Cultural Roman, vice-președintele căruia, Cătălin Bordeianu, prezintă ascultătorilor noștri această carte a criticului.

Mihai Cimpoi, membru al celor două Academii române, un om de cultură apreciat, critic și istoric literar, aduce un omagiu, într-o analiză densă, a modelului de existență prin literatură a lui Eugen Simion, menționează scriitorul și sociologul Cătălin Bordeianu, director-adjunct al ICR “M. Eminescu”, din Chișinău.

Eugen Simion, renumit critic literar, președinte al Academiei Române în perioada 1998 – 2006, lasă în urmă o importantă operă literară, dar și 80 de ani de viață, menționează C. Bordeianu. Așa cum preciza în prefața cărții “Modelul de existență Eugen Simion” poetul Valeriu Matei, directorul ICR la Chișinău: “Mihai Cimpoi, prin această a două ediție a eseului, readuce în actualitate istoria și prezentul unui intelectual reprezentativ al culturii române, care ar putea fi un model demn de urmat pentru toți cei care caută răspunsuri și soluții la tot mai compexele probleme cu care se confruntă cultura și spiritualitatea într-o epocă plină de false valori, de fragmentarism, de desuetudini și confuz”.

Format la Facultatea de Litere a Universității din București, în anii 70, unde i-a avut ca profesori pe Tudor Vianu, G. Călinescu, Alexandru Rosetti, obține ulterior o  bursa în Germania, care îi schimbă radical părerea despre literatura română, îl face să o înțeleagă și să o analizeze ca un tot unitary, susține C. Bordeianu:

“… Scriitorul înțelege că nu avem o literatură română în Basarabia, una în Banatul sârbesc, în celelalte comunități vecine. Acest lucru e o schimbare de paradigm. Ulterior, toată creația sa, (a criticului Eugen Simion), inclusiv monumentala colecție Pleiade, a Academiei Române, în care sunt cuprinși autorii români, clasici și contemporani, dă imaginea unui efort urieșesc, pe care-l săvârșește Eugen Simion și care e consemnat cu multă atenție, de către Mihai Cimpoi”, menționează Cătălin Bordeianu, vice-directorul ICR Chișinău.

Timp de mai mulți ani, Eugen Simion a fost cercetător la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române, lucrând în colectivul „Eminescu”, condus de Perpessicius.

Din 1990 este profesor universitar al Facultății de Litere de la Universitatea din București. Din 2006 este director general al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București.

A publicat peste 3.000 studii și articole în reviste de specialitate. Este coordonatorul Dicționarului general al literaturii române. Din 2005, ține o rubrică permanentă în revista „Cultura”. Este președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă și coordonator al seriei „Opere fundamentale”.

Mihai Cimpoi, (născut la 3 septembrie, 1942), este un om de cultură apreciat, academician român, critic și istoric literar, eminescolog, redactor literar și eseist. ”Om Emerit al Republicii Moldova”,  timp de două decenii a fost în funcție de președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, deputat în primul Parlamentul al Republicii Moldova, între 1999-2001.

Mihai Cimpoi este autorul unor opere fundamentale, cum ar fi: „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia“ (în mai multe ediții) și "Mihai Eminescu. Dicționar Enciclopedic" - o lucrare monumentală unică. Mihai Cimpoi este autorul și realizatorul proiectului de durată "Congresul Mondial al Eminescologilor", lansat în 2012 până în prezent.

Prezentarea cărții lui Mihai Cimpoi, “Modelul de existență Eugen Simion”, realizată de poetul Cătălin Bordeianu, director adjunct al ICR “Mihai Eminescu” din Chișinău, o puteți audia în fișierul atașat materialului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău