EȘTI CEEA CE CITEȘTI /CĂRȚI POPULARE  155 de ani de la apariția renumitei cărți „Alice în Țara Minunilor”. Cine a fost prototipul eroinei ?

  • 23 Martie 2020 12:39
EȘTI CEEA CE CITEȘTI /CĂRȚI POPULARE  155 de ani de la apariția renumitei cărți „Alice în Țara Minunilor”. Cine a fost prototipul eroinei ?

Anul acesta se împlinesc 155 de ani de la prima publicare a renumitei cărți pentru copii “Alice în Țara Minunilor”, tradusă în peste 80 de limbi.

Directoarea bibliotecii pentru copii, Ion Creangă, Eugenia Bejan, ne relatează mai detaliat istoria apariției cărții:

„Autorul, Charles Lutwidge Dodgson, cunoscut  sub pseudonimul Lewis Caroll, nu avuse de gând să scrie vreodată o carte de povești.  Fiind profesor de matematică, fusese invitat în familia renumitului filolog Henry Liddell, care avea 10 copii, pentru a-l instrui pe fiul acestuia… În timpul unei plimbări cu barca, la care participau Alice Liddell de 10 ani și alte două surori de-ale ei, Dodgson a fost rugat să le spună o poveste. Profesorul a inventat o poveste, în care eroine erau chiar fetițele – Alice și surorile ei. Povestea le plăcu foarte mult copiilor, încât autorul fu rugat să o publice.

La 4 iulie 1865 a apărut prima ediție a cărții lui Lewis Carroll „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor“. Iar Alice Liddell, a trăit o viață lungă și fericită. La 28 de ani, s-a căsătorit cu Reginald Hargreeves, un jucător de cricket profesionist, a avut trei fii.

După moartea soțului său, ea a scos la licitație manuscrisul cărții, fapt care a trezit mare vâlvă în presă. Toate ziarele peste noapte au scris despre viața celei care l-a inspirat pe autor să scrie renumita carte. Alice a murit la casa sa din Vesterhame în 1934, la vârsta de 82 de ani”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Tue
10
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
16
Arhivă Radio Chișinău