EȘTI CEEA CE CITEȘTI | Care au fost primii bibliofili și colecționari de carte în spațiul basarabean?

  • 17 Februarie 2020 10:27
0%
00:00:00
00:00:00

Care au fost primii bibliofili și colecționari de carte în spațiul basarabean? Aflăm răspunsul la această întrebare citind noul volum, intitulat “Bibliologi, bibliofili și colecționari basarabeni”, al cercetătorului Iurie Colesnic. După ciclurile “Basarabia necunoscută”, „Chișinăul necunoscut” și alte volume în care descoperă Basarabia de odinioară și personalitățile ei, Iurie Colesnic ne invită iarăși la lectură.

În cadrul rubricii “Ești ceea ce citești”, criticul literar, poetul Sergiu Răileanu ne prezintă volumul  “Bibliologi, bibliofili și colecționari basarabeni”:

Scriitorul Iurie Colesnic este unul prolific și ne-a bucurat până acum cu mai multe volume și cicluri de o valoare inestimabilă – Basarabia necunoscută”, în 11 volume, „Chișinăul necunoscut”, în 5 volume, mai multe enciclopedii. E un autor care pe mine m-a surprins plăcut mai întâi prin poezie. Are o poezie extraordinară, o poezie celestă, metaforică…

În noul volum… ne împrietenim cu o galerie de 40 de personalități, pe care autorul nu le trece doar în revistă într-o formulă enciclopedică, dar ne oferă și descrierea epocii, a îndeletnicirilor.

În fond bibliofilii și colecționarii de carte au apărut în jumătatea a doua a secolului 18. Dar care au fost primii bibliofili în acest spațiu basarabean? E o întrebare la care am putea răspunde cu unele ezitări. Nu este oare Gavriil Bănulescu-Bodoni, care a venit cu câteva rarisime volume, donate bibliotecii seminarului teologic din Chișinău? Dar poate să fie și guvernatorul civil al Basarabiei, Scarlat Sturza…”, relatează poetul și criticul literar Vitalie Răileanu.

Despre alte personalități incluse în acest volum aflați audiind înregistrarea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău