EȘTI CEEA CE CITEȘTI | Anatol Petrencu: Un istoric rus apreciază că Rusia s-ar afla astăzi într-o situație de criză, asemănătoare cu cea de înaintea revoluției din 1917

  • 14 Mai 2020 15:55
EȘTI CEEA CE CITEȘTI | Anatol Petrencu: Un istoric rus apreciază că Rusia s-ar afla astăzi într-o situație de criză, asemănătoare cu cea de înaintea revoluției din 1917

Istoricul Anatol Petrencu ne prezintă cartea unui autor din Rusia, Oleg Șein, întiotulată “Rusia de astăzi – peste 100 de ani de la marile revoluții”, (Moskova, 2018), în care, spune el, se menționează că această țară este acum într-o situație de criză, ca și mai bine de o sută de ani în urmă. În volum este realizată o succintă analiză a situației din Rusia, de la începutul secolului trecut până în prezent.

Înainte de primul război monidal, în Rusia se arunca în ochi contrastul dintre sărăcia profundă a țăranilor, care periodic îndurau foame și bogații care vindeau pâinea cultivată de ei, pentru a-și procura obiecte de lux. Această situație este asemănătoare cu cea din ziua de azi, notează A. Petrencu care face trimitere la cartea despre care ne vorbește:

O revoluție cum a fost cea din Rusia, nu are loc la comandă! Este nevoie de niște cauze interne profunde. Istoricul Oleg Sein face o analiză destul de critică la adresa Rusiei țariste și atrage atenția la sărăcia din acest stat. Fiind o țară agrară, cu peste 80 de procente din populație care locuia la țară, relațiile dintre proprietari și cei care prelucrau pământul erau foarte tensionate. Astfel, Rusia exporta grâu, fiind pe unul din locurile de frunte din lume, chiar dacă o mare parte din țărani îndura foame...Aceste milioane de țărani, fiind mobilizați în război, au învățat să omoare. În 1917 a început revenirea acestor țărani, care au luat cu ei armele, dar și experiența dură a violenței, au urmat evenimentele sângeroase ale revoluției și războiului civil”, menționează istoricul Petrencu.

Istoricul mai invocă și alte date, prezentate de Oleg Șein în cartea sa, cum ar fi sărăcia oamenilor simpli din Rusia de astăzi, raportată la bogăția un număr record de miliardari, care dețin mai mult de 80 de procente din tot venitul imensei țări. „Atunci când s-a destrămat Uniunea Sovietică, aceste companii mari de export de gaze și petrol, erau ale statului. Atunci directorii le-au privatizat, au organizat fel de fel de societăți pe acțiuni și au devenit proprietari”, spune A. Petrencu.

Autorul cărții, fiind deputat, aduce multe date verificate, în care remarcă discordanța dintre cheltuielile imense pentru militarizare, serviciile secrete, comparativ cu cele incomparabil mai mici oferite domeniului sănătății, educației, etc.

Anatol Petrencu recomandă această carte spre lectură atât alegătorilor, cât și politicenilor din Republica Molodva, care se orientează spre această țară ca partener politic, invocând argumentul că“o țară încolțită din toate părțile, datoriă politicii sale agresive față de Ucraina și alte state, nu poate avea succes”.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
17
Sun
17
Mon
18
Tue
19

Curs oficial BNM 14 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3937 -0.1393
USD 17.7253 -0.0353
RON 4.3418 -0.0295
UAH 0.6416 -0.0007
RUB 0.2382 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău