EȘTI CEEA CE CITEȘTI/ “Olimp și Hades” - o carte ce ne invită să descoperim ineditul, frumosul din cotidian (AUDIO)
-
20 Martie 2021 15:25
Noul volum “Olimp și Hades”, al scriitoarei și criticului literar Victoria Fonari, este o invitație la descoperirea acelui inedit din jurul nostru, care ne scapă adesea tocmai din cauza apropierii prea mari de cotidian.
Poeta prezintă, la invitația editurii “Magic print”, un jurnal de călătorii, în care versurile (în stil haiku) împreună cu imaginile (fotografiile realizate de autoare), vin să descopere realitatea dintr-un unghi personal, trecut prin lupa criticului literar și a iubitorului de mitologie antică.
Victoria Fonari:“Inițial credeam că firul roșu al cărții va fi doar această antiteză - Olimp și Hades (conform mitologiei grecești, Olimp este muntele pe care locuiesc cele mai importante zeități, iar Hades este stăpânul lumii subpământene). Fiind o admiratoare a mitului, încercând să-l analizez la diferiți scriitori, am observat că, de fapt, mitul pătrunde și în gândurile mele poetice. Punându-le pe hârtie, am observat că se cristalizează într-un filon al impresiilor de călătorie, care descoperă o altă realitate a orașelor prin care am trecut - Tallinn, Varșovia, Madrid, Odesa, etc.”, spune autoarea.
În acest frumos parcurs poetic și fotografic, Victoria Fonari descoperă și propriul oraș: “...pentru că o călătorie îți dă prilejul dorului de orașul în care îți place să revii. În Chișinău vom avea drept reper muzeele, bibliotecile, anumite străzi, ce au o bogată încărcătură și îmi sunt aproape, descoperindu-le într-un aspect și într-un mod mai personal”.
Doctorul în filologie, Galina Anițoi, cercetătoare la Institutul de Filologie al Academiei de Științe, consideră că volumul de micropoeme “Olimp și Hades” este un eveniment prin faptul că întrunește mai multe arte - cea a lecturii și cea fotografică: “Întrunind aceste două arte, cartea propune o colecție de mici foto poeme în stil haiku. Volumul s-a bucurat și de o bună receptare critică - apărută în 2020, ea a înregistrat până acum trei cronici, aparținând oamenilor de litere din România”, afirmă Galina Anițoi.
În cadrul interviului de mai sus, realizat de Alina Rusu, puteți afla mai multe detalii și veți audia unele versuri în lectura autoarei, care ne invită să descoperim frumosul și ineditul în orice impresie din cotidian, dar mai ales prin lecturi de calitate.