Este ziua internațională a pisicii. Animalul se află de aproape 10.000 de ani lângă oameni

  • 08 August 2023 13:15
Este ziua internațională a pisicii. Animalul se află de aproape 10.000 de ani lângă oameni

Ziua internațională a pisicii este celebrată în fiecare an la 8 august, după ce Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare - IFAW) și alte grupuri care militează pentru drepturile animalelor au hotărât să dedice o zi din an pisicii, scrie digi24.ro.

Astfel, Ziua internațională a pisicii a fost marcată anual începând din 2002, scopul ei fiind creșterea gradului de conștientizare a oamenilor față de nevoile pisicilor și față de lupta împotriva neglijării și abuzurilor comise asupra acestora, scrie Agerpres.

În anii 20 ai secolului trecut nu se cunoștea aproape nimic concret despre bolile pisicilor. Dacă simptomele erau mai grave totul era atribuit unei indispoziții sau otrăvirii. Medicamentele pentru câini erau administrate pisicilor iar rezultatele erau dezastruoase. Medicii veterinari interesați în afecțiunile pisicilor nu erau ușor de găsit. Medicina felină era foarte neglijată și se efectuau puține cercetări. La acea vreme, pisicile mureau din cauza bolilor infecțioase, erau tratate ca niște câini de talie mică de către veterinari, iar calitatea crescătoriilor și a serviciilor de salvare era foarte proastă. În ultimii 60 de ani, organizația International Cat Care a contestat aceste atitudini față de pisici și a militat pentru o îngrijire mai bună a acestora la toate nivelurile, se menționează pe site-ul icatcare.org.

La mijlocul anilor 50, iubitorii de pisici și crescătoarea de pisici Joan Judd au decis că trebuie făcut ceva în scopul îmbunătățirii îngrijirii pisicilor. Joan Judd considera că trebuie puse bazele unei organizații care să se ocupe de îngrijirea felinelor și care, totodată, să constituie o platformă pentru schimbul de informații și studii medicale veterinare. Astfel, în 1958, ea a fondat un birou de consiliere în problemele felinelor (Feline Advisory Bureau - FAB), iar mai târziu, în 2013, acesta a fost redenumit International Cat Care.

Venerate, spre exemplu, în Egiptul antic, după cum dovedesc azi colecțiile de mumii și statuete, în Evul Mediu pisicile au căzut, adesea, în dizgrația oamenilor, fiind considerate "slujitoare ale diavolului", iar în unele țări le erau atribuite puteri magice și, uneori, chiar malefice. Unele civilizații au privit pisica ca pe un simbol religios, venerând-o ca atare. Cele "nouă vieți" legendare ale pisicilor reprezintă o fantezie care se datorează poate faptului că aceste animale remarcabile pot îndura multe maltratări și totuși supraviețuiesc, se arată în lucrarea "Ghid felin", autori dr. Filea Ioan Ivana și dr. Simona Filea Ivana (Editura Ceres, București, 1993).

În prezent, în întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute, iar pisica europeană cu blana scurtă este cea mai răspândită, indică portalul www.cute-calendar.com. Deși domesticite de atâția ani, pisicile au păstrat și unele instincte sălbatice. Procesul de domesticire a pisicilor a început în urmă cu aproape 10.000 de ani.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău