Este varianta Omicron capătul de drum pentru coronavirus? Cel mai optimist scenariu și unul de coșmar, potrivit cercetătorilor

  • 15 Decembrie 2021 11:31
Este varianta Omicron capătul de drum pentru coronavirus? Cel mai optimist scenariu și unul de coșmar, potrivit cercetătorilor

Timp de aproape 6 luni varianta Delta a părut capabilă să înlocuiască toate celelalte variante ale coronavirusului, ea fiind atât de transmisibilă încât oamenii de știință au ajuns să se întrebe dacă SARS-CoV-2 și-a atins punctul de maxim al infecțiozității. Însă noua variantă Omicron i-a făcut acum pe cercetători să își reevalueze pozițiile după ce s-a răspândit aproape peste noapte în zeci de țări din întreaga lume, scrie Business Insider, citat de hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, primele cercetări realizate în laborator sugerează că varianta Omicron crește riscul reinfectării comparativ cu celelalte variante ale coronavirusului și că este mai eficace decât virusul original în ceea ce privește eludarea anticorpilor oferiți de primele două doze ale unui vaccin anti-Covid.

Oamenii de știință se întreabă acum: poate vreo nouă variantă să devină mai infecțioasă decât Omicron?

Deocamdată este prea devreme pentru un răspuns definitiv însă cercetătorii au câteva supoziții despre viitorul SARS-CoV-2 și al pandemiei.

Ei spun că, în cel mai fericit caz, virusul va deveni endemic ceea e înseamnă că infecțiile vor continua să persiste la niveluri scăzute și că boala cauzată de coronavirus, COVID-19, va deveni una sezonieră.

Într-un scenariu mai puțin optimist, virusul ar putea deveni și mai eficace în ceea ce privește evitarea răspunsului imunitar oferit de vaccinuri, ducând la expunerea față de forme severe ale bolii a mai multor persoane vaccinate anti-Covid.

Cercetătorii au și un scenariu înfricoșător legat de apariția unei varianta hibrid a SARS-CoV-2 care s-ar putea dovedi mai mortală. Însă nu toți sunt convinși de această posibilitate.

Coronavirusul „nu pare să facă lucruri mai grave decât cele pe care le gestionăm deja”, afirmă Vaughn Cooper, directorul Centrului pentru Biologie Evoluționistă și Medicină din cadrul Universității Pittsburgh. „Însă m-am tot înșelat”, cauționează acesta.

Ciotiți conitnuarea pe hotnews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău