Este nevoie de cel puțin trei săptămâni pentru a cunoaște mai bine varianta Omicron (OMS)

  • 04 Decembrie 2021 12:29
Este nevoie de cel puțin trei săptămâni pentru a cunoaște mai bine varianta Omicron (OMS)

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că va fi nevoie de între una și trei săptămâni pentru a analiza și a concluziona pe baza datelor științifice culese privind noua variantă Omicron și a determina cu mai multă claritate capacitatea sa de transmitere, gravitatea bolii pe care o poate cauza și, mai ales, impactul său asupra eficienței vaccinurilor anti-COVID-19, relatează EFE, citat de AGERPRES.

"Marea întrebare este legată de vaccinuri și vom avea nevoie de mai mult timp pentru a înțelege impactul său asupra lor. Această variantă are un mare număr de mutații pe unele le cunoaștem, pentru că deja le-am văzut la alte variante, astfel încât avem unele piste privind o posibilă scădere a eficacității vaccinurilor", a declarat epidemiologul Maria Van Kherkove, una dintre expertele OMS în combaterea globală a pandemiei de COVID-19.

"Încă nu avem toate informațiile și vom avea nevoie de încă o săptămână sau trei", a subliniat ea.

Varianta Omicron a fost deja identificată în 38 de țări, potrivit ultimelor date ale OMS.

Van Kherkove a precizat că recrudescența cazurilor de COVID-19 din ultimele săptămâni - mai ales în Europa, cu o creștere a spitalizărilor în mai multe țări - nu are legătură cu Omicron, fiind mai ales o consecință a circulației intense a variantei Delta.

Este însă clar că, dacă adăugăm "o nouă variantă, lucrurile se vor complica și mai mult", a subliniat experta ONU.

Ea a făcut apel guvernelor să ia măsuri mai aspre acum când se înregistrează primele cazuri de COVID-19 provocate de Omicron, pentru a împiedica răspândirea acesteia cum s-a întâmplat cu varianta Delta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău