Este foarte important să putem discerne între Paștele comercial și Paștile religios, preot

  • 30 Aprilie 13:10
Este foarte important să putem discerne între Paștele comercial și Paștile religios, preot

Preotul Andrei Rusu de la Biserica „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din Chișinău spune că, creștinii practicanți, care cu adevărat înțeleg aspectul religios al sărbătorii, trăiesc cea mai mare bucurie pe care o au pe parcursul unui an. „Sărbătoarea Învierii Mântuitorului Hristos este sărbătoarea care ne încredințează despre faptul că nu suntem muritori, ne încredințează despre faptul că în Hristos avem și noi viață veșnică, iar moartea aceasta care ni se întâmplă nu e decât o moarte corporală, prin care trecem de la un fel de viață la un alt fel de viață în aceeași împărăție a lui Dumnezeu în care am intrat prin naștere”, a spus preotul.

Contactat de IPN, părintele Andrei Rusu a declarat că este foarte important ca fiecare să poată discerne între Paștele comercial și Paștile religios. Și aceasta pentru că, din păcate, într-o epocă secularizată, mulți sărbătoresc un Paște secularizat, în care Hristos este exclus. Iar sintagma „Paște fericit”, pe lângă faptul că duce cu mintea spre o acțiune a dobitoacelor, mai este și legată doar de masă de sărbătoare, de iepurași și tot ce ține de gastronomie, nu și de aspectul religios.

„Or, noi la Paștile creștin sărbătorim Învierea Mântuitorului Hristos. Și creștinii care sunt practicanți nu sărbătoresc doar în această zi de duminică, ci încep a se pregăti cu 49 de zile înainte de sărbătoare, prin Postul Paștilui. Apoi, Săptămâna Patimilor este una esențială, în care împreună cu Hristos, parcurgem Drumul Golgotei. Intrăm împreună cu Hristos în patima Sa, ca să ne bucurăm de Înviere. Este imposibilă Învierea, fără a parcurge și Golgota”, explică preotul.

Potrivit lui, Învierea Mântuitorului Hristos este despre moarte și despre viață. Despre faptul că moartea prin Hristos a fost distrusă și că prin Învierea lui Hristos am dobândit viață veșnică. „Cu acest mesaj, creștinii trebuie să petreacă sărbătoarea de Paști. Celelalte sunt niște chestii secularizate care nu au nimic cu Paștile credincioșilor. Oamenii au știut să facă marketing pe seama acestei sărbători, încât și-au creat propriul Paște. Or, partea spirituală este unica care contează și aceasta constă în a-L găsi, alături de femeile mironosițe și de ucenici, pe Hristos înviat din mormânt – asta e ceea ce cu adevărat creează bucuria Învierii”, a notat preotul.

Părintele spune că ziua de Paști se petrece în biserică. Prin Biserică înțelgem comunitatea creștinilor care se adună pentru a-L slăvi pe Hristos, dar și familiile noastre. Familia creștinilor e mica biserică și din multe mici biserici se constituie marea biserică.

Potrivit lui, în noaptea de Paști, cu respectarea tuturor măsurilor anti-epidemice, în biserică și în curtea bisericii se cântă cu multă bucurie imnul „Hristos a înviat din morți”. Apoi, după o noapte de rugăciune, creștinii merg acasă pentru a se odihni. Urmează masa de sărbătoare, pe care nu contează ce este pus, ci  contează atmosfera de bucurie, în cadrul căreia iar se cântă „Hristos a înviat”, se discută despre familie, despre bucuria de a fi împreună, avându-L pe Hristos în mijloc.

În a doua partea a zilei de Paști, în toate bisericile se săvârșește Vecernia Mare specifică acestei zile, la care creștinii merg pentru a se bucura alături de comunitatea din care fac parte.

Preotul a spus că încă un aspect important, de care trebuie să ținem neapărat cont, inclusiv în ziua de Paști, este grija față de lumea necăjită. „Inclusiv în această zi trebuie să ne îngrijim de ei, să-i bucurăm prin atitudine, printr-un dar de masa de sărbătoare, prin orice. Altfel, Hristos nu învie în viața și în sufletele noastre, dacă nu ne îngrijim și de cei mai necăjiți decât noi”, a mai spus părintele Andrei Rusu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,09 m/s
Thu
28
Fri
24
Sat
26
Sun
25
Mon
25

Curs oficial BNM 28 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2186 -0.0664
USD 17.9987 -0.0510
RON 4.3131 -0.0118
UAH 0.6695 0.0010
RUB 0.2441 0.0005
Arhivă Radio Chișinău