EȘECUL referendumului de demitere a primarului Chișinăului impune o serie de concluzii (Revista presei)

  • 20 Noiembrie 2017 09:56
EȘECUL referendumului de demitere a primarului Chișinăului impune o serie de concluzii (Revista presei)

Revista presei din 20 noiembrie 2017

Chișinăuienii i-au taxat pe socialiști. Referendumul este INVALID. Chirtoacă rămâne PRIMAR”, titrează Timpul. Referendumul este invalid pentru că nu s-au prezentat nici 1/3 din alegători. Dorin Chirtoacă rămâne a fi primarul general al Chișinăului, deocamdată suspendat, până când instanța de judecată îi va ridica suspendarea, notează Timpul.

Referendumul pentru demiterea primarului Chișinăului, invalidat din cauza prezenței scăzute la vot. Dorin Chirtoacă cere demisia inițiatorilor, scrie și Evenimentul Zilei. Dorin Chirtoacă spune că atât președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cât și președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, ar trebui să își asume răspunderea publică pentru eșecul referendumului.

Și Ziarul Național reține PRIMA declarație a lui Dorin Chirtoacă, după ce referendumul de revocare a sa a EȘUAT. Primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, susține că locuitorii din Chișinău au transmis un mesaj „pentru toată republica”, boicotând referendumul inițiat de socialiști împotriva sa. Acesta i-a îndemnat pe alegători să păstreze cursul „proeuropean și proromânesc” și la următoarele alegeri parlamentare. Dorin Chirtoacă este de părere că, din cauza moftului socialiștilor, „nouă milioane de lei s-au dus în vânt”.  

Observatorii „Promo-Lex” semnalează mai multe NEREGULI în secțiile de vot deschise pentru referendumul de la Chișinău - urne sigilate cu încălcarea legislației, agitație electorală în secțiile de vot, fotografierea buletinelor sau vot dat în locul unei persoane, notează Ziarul Național.

Eșecul referendumului, începutul sfârșitului pentru Dodon, comentează portalul Deschide.md, făcând referire la declarațiile mai multor lideri politici, reprezentanți ai guvernării și a opoziției.

George Damian scrie pe portalul MoldNova că eșecul referendumului de demitere a primarului Chișinăului impune o serie de concluzii. A fost vorba de un test electoral în care Dodon și socialiștii au fost lăsați să danseze singuri și să-și demonstreze adevărata capacitate de mobilizare a populației. Rezultatul grăiește de la sine, însă există mai multe efecte ale acestui rezultat care se vor face simțite pe termen lung, scrie autorul. Totodată, el notează că această campanie murdară împotriva lui Chirtoacă a scos la iveală până unde pot merge socialiștii în dorința lor de a câștiga tot. Testul referendumului anti-Chirtoacă ne arată la ce ar trebui să ne așteptăm în campania pentru alegerile parlamentare din toamna viitoare: fără milă și fără remușcări. Totodată, autorul scrie că după anunțarea rezultatelor oficiale ale referendumului Chirtoacă ar putea dovedi că vrea să-și asume riscuri politice dacă ar demisiona și astfel ar provoca alegeri anticipate pentru Chișinău, dând peste cap planurile coordonatorului. Există această forță de reinventare a liberalilor? – se mai întreabă autorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău