Eșec în semnarea unui nou armistițiu în Ucraina. Negocieri între ucraineni, ruși și separatiștii din Donbas

  • 29 Aprilie 2021 16:11
Eșec în semnarea unui nou armistițiu în Ucraina. Negocieri între ucraineni, ruși și separatiștii din Donbas

Negociatori ucraineni, ruși și reprezentanți ai separatiștilor nu au reușit să se pună de acord cu privire la un nou armistițiu în Donbas (estul Ucrainei) odată cu apropierea Paștelui ortodox, au anunțat joi mediatori ai OSCE, potrivit Agerpres, care citează France Presse.

"Din păcate, niciun acord nu a fost încheiat", a indicat Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al delegației ucrainene Oleksi Arestovici, citat de Interfax-Ukraina, a spus totuși că discuțiile au fost "constructive" și că "consultările vor continua".

Considerată pe scara largă drept susținătorul separatiștilor, Moscova a acuzat Kievul de "blocarea propunerilor ruse cu privire la mecanismele de prevenire a încălcărilor armistițiului, expuse prin vocea reprezentantului său Boris Grîzlov.

De la începutul anului, ciocnirile între forțele ucrainene și separatiști s-au înmulțit după un armistițiu pe larg respectat în a doua jumătate a anului 2020.

Circa 30 de soldați ucraineni au fost uciși de la 1 ianuarie a.c. față de un total de 50 în decursul întregului an 2020. Joi, un militar a fost rănit, potrivit armatei ucrainene. Separatiștii au raportat la rândul lor aproximativ 20 de combatanți uciși din ianuarie până în prezent.

În paralel, tensiunile au crescut în relația cu Moscova, care a desfășurat - oficial pentru exerciții - până la 100.000 de soldați în ultimele săptămâni în apropiere de frontiera ucraineană și în peninsula anexată Crimeea.

Rusia a anunțat săptămâna trecută retragerea trupelor sale din zonele de frontieră, dar tensiunile pe linia frontului nu au scăzut, potrivit Ucrainei și OSCE.

"Nu văd ca această retragere să fi îmbunătățit situația. Mai degrabă a eliminat riscul extinderii războiului", a declarat pentru AFP o sursă apropiată președinției ucrainene.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău