Escaladarea conflictului dintre Iran și SUA ar putea declanșa un nou val de refugiați, avertizează șeful diplomației din Luxemburg

  • 06 Iulie 2019 17:56
Escaladarea conflictului dintre Iran și SUA ar putea declanșa un nou val de refugiați, avertizează șeful diplomației din Luxemburg

Ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a avertizat în legătură cu riscul unei noi crize a refugiaților în cazul escaladării conflictului dintre Iran și SUA, transmite dpa.

'Dacă situația dintre Washington și Teheran va continua să escaladeze, există pericolul că 3 milioane de afgani care trăiesc în acea țară să părăsească Iranul', a declarat Asselborn, pentru săptămânalul Welt am Sonntag.

Cei mai mulți dintre ei probabil că nu vor reveni în Afganistan din cauza situației de securitate de acolo, ci se vor refugia în Turcia și apoi în Europa, a explicat ministrul luxemburghez, atrăgând atenția că 'există riscul unui val imens de refugiați, care pune mari provocări Europei'.

El l-a acuzat pe președintele american Donald Trump că a făcut un 'pas total greșit' atunci când a retras SUA din acordul nuclear cu Teheranul anul trecut. În realitate, SUA au rupt contractul, a arătat Asselborn, notând că acordul din 2015 oferise mai multă securitate Europei și lumii.

Pe de altă parte, Jean Asselborn a cerut Iranului să nu dea curs amenințării că începând de duminică va încălca principala prevedere a acordului din 2015 de la Viena.

'Până acum, Iranul s-a conformat mereu acordului, potrivit autorității internaționale de reglementare nucleară de la Viena. Pe de altă parte, nu pot decât să-i avertizez pe iranieni să nu înceapă în această duminică îmbogățirea uraniului dincolo de nivelul permis', a adăugat Jean Asselborn pentru ediția de duminică a cotidianului Die Welt.

Iranul a anunțat miercuri că începând de duminică își va pune în aplicare amenințarea de îmbogățire a uraniului la un nivel superior limitei de 3,67% fixate prin acordul internațional privind programul său nuclear.

Decizia este legată de faptul că celelalte părți semnatare ale acordului nu respectă integralitatea angajamentelor asumate față de Iran, a indicat președintele Hassan Rouhani.

El a mai avertizat că, începând de pe 7 iulie, Iranul și-ar putea relua proiectul inițial al reactorului de apă grea de la Arak, 'înghețat' în baza acordului.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău