Erupție vulcanică în Canare: Populația din zona de coastă din La Palma, în izolare pe măsură ce lava se apropie de ocean

  • 27 Septembrie 2021 11:37
Erupție vulcanică în Canare: Populația din zona de coastă din La Palma, în izolare pe măsură ce lava se apropie de ocean

Autoritățile pentru situații de urgență au solicitat luni dimineață locuitorilor dintr-o zonă de pe malul estic al insulei La Palma să rămână în izolare în spații interioare pe măsură ce lava care se scurge dinspre vulcanul Cumbre Vieja se apropie de ocean, relatează Reuters, citat de AGERPRES.

Lava de 1.250 grade Celsius poate să ajungă în apele Oceanului Atlantic în următoarele ore, existând risc de explozii și de formare a unor nori de gaze toxice deasupra insulei, au avertizat luni dimineață serviciile pentru situații de urgență din Insulele Canare.

''Populația va trebui să urmeze îndrumările autorităților și să rămână în casă, cu ușile și ferestrele închise'', au indicat serviciile pentru situații de urgență pe contul de Twitter.

Locuitorii din regiunile de coastă din San Borondon, Marina Alta, Marina Baja și La Condesa au primit ordin de izolare.

În imaginile surprinse cu ajutorul dronei de Reuters se pot observa un râu rapid de lavă incandescentă, care se curge pe versanții craterului la mică distanță de case, dar și suprafețe și clădiri înghițite de o masă neagră de lavă mai veche, cu înaintare lentă.

Luni dimineață, după ivirea zorilor, vulcanul a fost mai liniștit în comparație cu zilele precedente.

De la debutul erupției vulcanului, la data de 19 septembrie, fluxul de lavă neagră a cuprins o suprafață de peste 230 de hectare, a indicat Serviciul de monitorizare prin satelit al Uniunii Europene, Copernicus, înghițind sute de case precum și drumuri, școli, biserici și plantații de banan și conducând la evacuarea a mii de persoane.

Nu au fost raportate răniri grave sau decese în urma erupției vulcanului, însă aproximativ 15% din recolta de banane de pe insulă, esențială pentru economia acesteia, ar putea fi afectate, punând în pericol mii de locuri de muncă.

La Palma, cu o populație de peste 83.000 de locuitori, face parte din arhipelagul Insulele Canare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău