Erupția vulcanului Nyiragongo: Se face apel la „sprijin mondial și urgent” în fața „crizei umanitare”

  • 29 Mai 11:15
Erupția vulcanului Nyiragongo: Se face apel la „sprijin mondial și urgent” în fața „crizei umanitare”

Președintele Rwandei, Paul Kagame, „foarte îngrijorat” de situația vulcanului Nyiragongo din Republica Democrată Congo (RDC), a lansat vineri un apel la „sprijin mondial și urgent” în fața „crizei umanitare” provocată în special de exodul a sute de mii de congolezi, inclusiv în țara sa, informează AFP, citată de Agerpres.

Conform cifrelor anunțate vineri de autoritățile din provincia Kivu de Nord (nord-estul RDC), aproape 400.000 de persoane au părăsit Goma (capitala provinciei), după un ordin de evacuare „preventivă” și „obligatorie” emis în ziua precedentă.

Riscul producerii unei noi erupții se menține ridicat după cea care a avut loc la data de 22 mai, fără semne premergătoare. Două fluxuri de lavă uriașe s-au scurs pe versanții vulcanului, dintre care unul s-a oprit în suburbiile nord-estice ale Goma.

Este imposibil să nu fi foarte îngrijorat deoarece unele dintre lucrurile care se întâmplă nu se află sub controlul nimănui. Tot ce putem face este să monitorizăm în continuare îndeaproape" situația, a declarat Paul Kagame într-un interviu acordat AFP și France Inter, vineri seară, la Kigali.

Oamenii fug în toate direcțiile, nimeni nu știe unde să găsească refugiu (...) Avem un număr mare care traversează granița (cu Rwanda - n.a.). Colaborăm cu partea congoleză pentru a gestiona criza umanitară care a rezultat”, a continuat Kagame.

Avem deja nevoie de sprijin global și urgent pentru a continua monitorizarea, pentru a afla ce se întâmplă”, a adăugat șeful statului.

Rwanda a suferit la rândul său daune cauzate de erupție, în orașul de frontieră Gisenyi și în districtul Rubavu, care îl adăpostește, unde „casele au fost distruse de cutremure (...) și oamenii au fost strămutați”, a mai subliniat Kagame.

Autoritățile au avertizat asupra „prezenței magmei sub zona urbană din Goma”

Gestionăm lucrurile imediate și urgente. Există și altele, la care răspundem pe parcurs și altele pe care le luăm în considerare. Dacă lucrurile se înrăutățesc, ce vom face?”, a continuat șeful statului, subliniind existența unor „mijloace limitate” pe termen lung.

Pe partea ruandeză a fost înființată tabăra rudimentară Rugerero, la aproximativ zece kilometri de frontieră, de către autoritățile ruandeze și Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Aproximativ 3.000 de refugiați au ajuns la Rugerero, a declarat vineri pentru AFP un oficial guvernamental care a dorit să rămână anonim, adăugând că numărul acestor persoane continuă să crească.

Orașul Goma, situat în estul RDC a fost neobișnuit de liniștit și în mare parte lipsit de locuitori, vineri dimineață, a doua zi după evacuarea „preventivă” dispusă de autorități de teama unei noi erupții a vulcanului Nyiragongo.

Autoritățile au avertizat asupra „prezenței magmei sub zona urbană din Goma, cu extindere sub lacul Kivu”, cu posibilitatea „unei erupții pe uscat sau sub lac, fără niciun semn premergător”.

Regiunea Goma este o zonă cu activitate vulcanică intensă, cu șase vulcani

Guvernul a transmis că dorește „să mențină în siguranță populațiile care trăiesc în calea (posibilelor) fluxuri de lavă”, avertizând că revenirea lor nu va avea loc decât „atunci când amenințarea va dispărea complet”.

O echipă de experți a urcat joi în vârful vulcanului, pe marginile craterului, „pentru a evalua riscurile și măsurile ce trebuie luate”.

Riscurile sunt în prezent de patru tipuri, potrivit autorităților: cutremure repetate, o toxicitate a aerului și a apei din cauza cenușii dispersate în atmosferă, o „erupție secundară” cu lavă care iese direct din sol în oraș și „scenariul de dezastru” al exploziei unui „buzunar de gaz sub lacul Kivu, în urma contactului cu magma”.

Regiunea Goma este o zonă cu activitate vulcanică intensă, cu șase vulcani, printre care Nyiragongo și Nyamuragira, cu înălțimi de 3.470 de metri, respectiv 3.058 de metri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,31
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:2,68 m/s
Sun
12
Mon
11
Tue
10
Wed
10
Thu
15

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău