Eroii de la Azovstal, a căror revenire din Turcia în Ucraina a provocat furia Kremlinului, se întorc pe front

  • 09 Iulie 2023 13:10
Eroii de la Azovstal, a căror revenire din Turcia în Ucraina a provocat furia Kremlinului, se întorc pe front

Denis Prokopenko, Erou al Ucrainei, comandantul Batalionului Azov, a anunțat că se întoarce pe front. Foto Defense of Ukraine / Twitter Foștii comandanți ai trupelor ucrainene care au luptat în catacombele de la Azovstal, întorși acasă împreună cu președintele Volodimir Zelenski după vizita acestuia în Turcia, se vor întoarce pe front, a anunțat Denis Prokopenko, șeful Batalionului Azov. Ei fuseseră eliberați de Rusia într-un schimb de prizonieri și relocați în Turcia, cu promisiunea că vor rămâne acolo până la sfârșitul războiului. Întoarcerea lor acasă în avion cu Zelenski a provocat furia Moscovei.

„Bineînțeles! De-aia ne-am întors în Ucraina”, a răspuns Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov, întrebat de jurnaliști dacă se va întoarce pe front după revenirea acasă, scrie Digi24.

„Cu siguranță. vom avea un cuvânt de spus pe front”, este citat Denis Prokopenko într-o postare pe Twitter a Ministerului Apărării din Ucraina.

Denis Prokopenko și ceilalți comandanți care au dus lupta de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol au fost eliberați în septembrie 2022, într-un schimb de prizonieri cu Rusia.

Ei au ajuns în Turcia, unde președintele Recep tayyip Erdogan s-a angajat să-i găzduiască până la sfârșitul războiului, ca parte a înțelegerii care a dus la eliberarea lor.

Alături de Prokopenko, deținător al cele mai înalte decorații, Erou al Ucrainei, s-au mai întors din Turcia Sviatoslav Palamar, adjunctul său, Serhii Volinski, comandantul Brigăzii 36 Pușcași Marini, Oleh Homenko și Denis Șleha.

Revenirea lor acasă a provocat o reacție furioasă din partea Moscovei, care a acuzat inclusiv Turcia că a încălcat înțelegerea inițială.

„Întoarcerea din Turcia în Ucraina a șefilor grupării teroriste Azov este o încălcare a condițiilor înțelegerii. Încălcarea a fost făcută atât de partea turcă, cât și de cea ucraineană. Conform înțelegerii, șefii Azov trebuiau să rămână în Turcia până la încheierea conflictului. Rusia nu a fost informată de către nimeni despre predarea șefilor grupării teroriste”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău