Erdogan vrea să-l încurajeze pe Putin să „găsească o ieșire onorabilă„ și să fie „arhitectul păcii” în Ucraina

  • 25 Martie 2022 14:31
Erdogan vrea să-l încurajeze pe Putin să „găsească o ieșire onorabilă„ și să fie „arhitectul păcii” în Ucraina

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că omologul său rus Vladimir Putin ar trebui încurajat să 'găsească o ieșire onorabilă' pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, transmit dpa și AFP, potrivit Agerpres.

'Trebuie să-i spunem (lui Putin) acum: ar trebui să fii arhitectul pașilor spre pace. Ar trebui să căutăm să rezolvăm acest conflict încurajând o ieșire onorabilă', le-a spus Erdogan jurnaliștilor în avionul care îl aducea de la summitul NATO de la Bruxelles, conform unui comunicat al președinției de la Ankara.

Președintele turc și-a anunțat de asemenea intenția de a discuta cu Putin și cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a evalua detaliile reuniunii NATO.

Conform presei turce, discuția cu Zelenski va avea loc vineri.

Ankara se consideră un mediator în conflictul din Ucraina și are relații apropiate atât cu aceasta, cât și cu Rusia.

Potrivit lui Erdogan, Kievul și Moscova sunt de acord asupra a patru puncte de negociere din șase - renunțarea de către Ucraina la aderarea la NATO, retragerea obstacolelor în calea folosirii limbii ruse, acceptarea unei dezarmări parțiale, garanții de securitate -, însă părțile rămân în dezacord cu privire la probleme teritoriale.

'Însă Ucraina este, desigur, un stat. Iese din discuție (pentru Kiev) să accepte o dezarmare completă, dar partea ucraineană este pregătită să facă (unele) compromisuri', a dat asigurări Erdogan, precizând că discuțiile sunt mai dificile în privința statutului regiunii separatiste Donbas și a peninsulei Crimeea.

În ce privește sancțiunile occidentale impuse Rusiei, el a spus că Turcia 'nu poate face nimic' pentru a adăuga presiune având în vedere dependența energetică de Rusia și alte legături economice cruciale.

Rusia rămâne principalul furnizor de gaze și de turiști pentru Turcia, cu care construiește prima centrală nucleară de pe teritoriul turc.

'Nu îmi pot lăsa cetățenii în frig. Nu pot reduce industria noastră la zero. Trebuie să ne apărăm aceste' interese, a explicat Erdogan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:6,17 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău