Erdogan spune că Turcia a descoperit în Marea Neagră cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa

  • 21 August 2020 16:37
Erdogan spune că Turcia a descoperit în Marea Neagră cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a anunțat vineri că țara a descoperit cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa, un câmp din Marea Neagră care ar conține 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale, adăugând că există o posibilitate ridicată să fie descoperite și alte resurse în aceeași zonă, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Vreau să vă împărtășesc o veste bună. Turcia a descoperit în Marea Neagră cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa", a spus Erdogan, adăugând că Turcia intenționează să înceapă să utilizeze aceste resurse în 2023 și să devină un exportator net de energie.

În ultimii ani, Turcia a cumpărat trei nave de foraj maritim și a extins în mod semnificativ operațiunile de explorare energetică în Marea Neagră și în apele disputate din estul Mediteranei. Autoritățile de la Ankara sunt interesate să găsească rezerve energetice semnificative care să permită Turciei să își reducă importurile din Iran, Irak și Rusia.

Luna trecută, ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a anunțat că nava turcească de foraj Fatih a început forajele exploratorii în perimetrul Tuna-1 din Marea Neagră. "Vom căuta în fiecare metru pătrat din apele noastre teritoriale pentru independența energetică a Turciei. Dacă există ceva, cu siguranță vom găsi", a spus Donmez într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter în data de 20 iulie.


Foto: (c) Presidential Press Office/Handout via REUTERS


Perimetrul Tuna-1 este amplasat aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecția dintre frontierele maritime ale Bulgariei și României cu apele teritoriale ale Turciei și aproape de blocul Neptun din România, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.

Cu toate acestea, analiștii avertizează că Turcia nu are experiență în producția de gaze din ape adânci și cel mai probabil va fi nevoită să se alieze cu o mare companie petrolieră pentru a putea exploata zăcământul. "Chiar dacă descoperirea va fi confirmată și va fi dezvoltată, ar putea fi nevoie de patru până la șase ani pentru a ajunge în faza de producție" subliniază John Bowlus, editor șef la Energy Reporters. "Cererea și prețurile la gaze sunt la minime istorice și puțini sunt interesați în noi producții" care ar putea să suplimenteze și mai mult oferta pest 3-4 ani, a mai spus John Bowlus.

Chiar și așa o reducere a notei de plată cu importurile de energie ale Turciei, care anul trecut s-au situat la 41 de miliarde de dolari, ar fi o veste bună pentru finanțele guvernului turc și ar ajuta de asemenea la reducerea unui deficit de cont curent cronic care pune presiune asupra lirei turcești.

În apele teritoriale ale României, în urmă cu opt ani Petrom și Exxon au anunțat că au descoperit zăcământul de mare adâncime Neptun, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră în ultimele decenii. Aceste gaze ar asigura auto-suficiența României iar dacă vor fi exportate ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău