Erdogan sfidează avertismentul SUA. Nicio legătură între sistemul rusesc S-400 și securitatea SUA, declară el

  • 10 Martie 2019 09:08
Erdogan sfidează avertismentul SUA. Nicio legătură între sistemul rusesc S-400 și securitatea SUA, declară el

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat sâmbătă, ca răspuns la o avertizare din partea Pentagonului, că achiziționarea de către Turcia a sistemelor antirachetă rusești S-400 nu are "nicio legătură" cu securitatea Statelor Unite, relatează AFP.

Pentagonul a avertizat vineri Turcia că riscă "consecințe grave" dacă va cumpăra bateriile rusești S-400 așa cum intenționează.

Comanda pentru dispozitivul de apărare antiaeriană rusesc, pe care Ankara a adresat-o Moscovei și care urmează să fie livrată în vară, reprezintă unul din din principalele puncte de dezacord dintre Turcia și Statele Unite, ambele membre ale NATO.

"Dacă Turcia va achiziționa sistemele S-400, vor exista consecințe grave în ceea ce privește relațiile noastre, relațiile noastre militare", a atras atenția vineri un purtător de cuvânt al Pentagonului, Charles Summers.

"Nu vor mai putea avea acces la avioanele americane de luptă multirol F-35 și la bateriile Patriot", a subliniat purtătorul de cuvânt.

În decembrie, Washingtonul a aprobat vânzarea către Turcia a sistemului său antirachetă Patriot pentru suma de 3,5 miliarde de dolari, decizie ce a vizat descurajarea autorităților de la Ankara de a cumpăra sistemul rival rusesc.

Statele Unite insistă că acesta din urmă este incompatibil cu echipamentele utilizate de aliații NATO, parteneri ai Turciei, și îndeamnă Ankara să abandoneze achiziționarea sistemului rusesc.

Miercuri însă președintele turc a exclus din nou posibilitatea anulării comenzii adresate Rusiei.

"Toată lumea știe foarte bine că această afacere nu are absolut nicio legătură cu NATO, nici cu programul F-35 și securitatea Statelor Unite", a dat el asigurări sâmbătă într-un discurs la Diyarbakir (sud-estul Turciei).

"Problema nu se referă la sistemul S-400", ci la faptul că Turcia "ar putea acționa din proprie inițiativă" în Siria, a insistat Erdogan în discursul său televizat.

Marți, comandantul suprem al forțelor aliate din Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, a estimat că dacă Turcia va cumpăra S-400, "nu vom putea permite ca F-35 să zboare (... ) cu un sistem antirachetă rus".

Washington a livrat Turciei în iunie 2018 primele avioane F-35, care însă rămân în SUA în perioada de pregătire a piloților turci, proces ce poate dura unu până la doi ani, potrivit Pentagonului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău