Erdogan se declară în favoarea anulării alegerilor locale din Istanbul

  • 10 Aprilie 2019 12:44
Erdogan se declară în favoarea anulării alegerilor locale din Istanbul

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că autoritățile electorale ar trebui să anuleze scrutinul local câștigat de opoziție la Istanbul, argumentând că neregulile fac ca votul să fie ilegitim, relatează AFP.

„Colegii noștri au stabilit toate acestea (presupusele neregulile - n.r.). Bineînțeles, aceasta aruncă un văl (asupra rezultatului alegerilor - n.r.). Dacă există o abordare sinceră, ar trebui să se ajungă la o anulare” a scrutinului, a afirmat Erdogan, citat de cotidienele proguvernamentale Sabah și Hürriyet. 

Aceste declarații accentuează presiunea asupra Înaltei Comisii Electorale (YSK), în contextul în care partidul lui Erdogan, AKP (islamo-conservator), a anunțat marți că va cere organizarea de noi alegeri la Istanbul.

Conform rezultatelor provizorii ale scrutinului municipal care a avut loc la 31 martie în Turcia, Erdogan a suferit două înfrângeri la Ankara și Istanbul, principalele două orașe din țară care au fost în ultimii 25 de ani controlate de AKP și de predecesorii săi islamiști.

Refuzând să recunoască înfrângerea la Istanbul, Erdogan a denunțat 'neregulile' masive și care, în opinia sa, au fost comise în mod 'organizat'.

AKP susține că unele birouri de vot au minimalizat numărul de voturi primite de candidatul său trimițând date trunchiate autorităților electorale și că într-un district, Büyükçekmece, mai multe mii de persoane au fost înscrise necorespunzător în registrele electorale.

Partidul prezidențial a depus săptămâna trecută mai multe sesizări la YSK ce au condus la o renumărare parțială, în majoritate dintre cele circa 300.000 de voturi contabilizate drept nule în ziua scrutinului.

În contextul în care renumărarea este aproape încheiată, candidatul opoziției, Ekrem Imamoglu, își menținea marți seară un avans de 14.000 de voturi în fața adversarului său de la AKP, fostul premier Binali Yildirim.

'Obiecțiile vor continua până când YSK va lua decizia finală', a declarat Erdogan, citat de presă.

'YSK își va anunța decizia. Chiar dacă nu va exista decât un singur vot diferență, când decizia va fi luată, vom spune: 'Foarte bine, dorințele voastre sunt ordine'', a mai spus el.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău