Erdogan recunoaște în premieră: Intervențiile după cutremur nu se desfășoară pe cât de repede am sperat

  • 10 Februarie 2023 18:04
Erdogan recunoaște în premieră: Intervențiile după cutremur nu se desfășoară pe cât de repede am sperat

Intervențiile „nu se desfășoară pe cât de repede am sperat”, a recunoscut vineri, pentru prima dată, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, la cinci zile după seismul în urma căruia au murit peste 22.000 de persoane în Turcia și Siria, potrivit AFP și Agerpres.

„Distrugerile au afectat atât de multe imobile (...) încât, din păcate, nu am putut desfășura intervențiile pe cât de repede am sperat”, a declarat șeful statului în timpul unei vizite în orașul Adiyaman din sudul țării, extrem de afectat de catastrofă.

Erdogan a recunoscut încă de miercuri existența unor „lacune” în reacția la seism, adăugând că este „imposibil să fii pregătit pentru un astfel de dezastru”.

Omniprezentul președinte turc, la putere de 20 de ani și care vrea să câștige un nou mandat la alegerile prevăzute pentru 14 mai, este puternic criticat de supraviețuitori pentru lentoarea echipelor de intervenție.

Populația, lăsată „să se descurce singură”

La Adiyaman, unul dintre supraviețuitori, Mehmet Yildirim, a declarat joi pentru agenția AFP că nu a văzut „pe nimeni”, „nici statul, nici poliția, nici soldații” până „la ora 14.00 a doua zi”, adică la 34 de ore după primul seism, acuzând autoritățile că au lăsat populația „să se descurce singură”.

Numeroase persoane acuză lipsa de mijloace avute la dispoziție, în special materiale. AFP a constatat joi desfășurarea unui număr mai mare de echipamente de ridicare și de echipe de salvare - în special străine - în oraș.

„În această perioadă, poate că există lipsuri, probleme tehnice, dar suntem alături de populația noastră cu toate mijloacele”, a dat asigurări Erdogan, adăugând că Turcia a creat "probabil cea mai mare echipă de intervenție din lume, cu 141.000" de salvatori.

Cel puțin 19.000 de corpuri neînsuflețite au fost găsite sub dărâmături în primele cinci zile de căutări, în urma celui mai distrugător seism din Turcia de după 1939, când au murit 33.000 de persoane într-un cutremur.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău