Erdogan numește un nou ministru de Finanțe, după demisia neașteptată a ginerelui său

  • 10 Noiembrie 2020 10:47
Erdogan numește un nou ministru de Finanțe, după demisia neașteptată a ginerelui său

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a selectat un nou ministru de Finanțe, după ce a acceptat demisia neașteptată a ginerelui său din poziția de top din Cabinet, pe fondul dificultăților cu care se confruntă moneda națională, transmite DPA, preluat de Agerpres.

Numirea lui Lutfi Elvan, fost ministru al Transporturilor, a fost anunțată marți dimineață, printr-un decret oficial publicat în Jurnalul Oficial.

Duminică, ministrul turc de Finanțe Berat Albayrak - ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan - și-a anunțat demisia pe contul său de Instagram. Albayrak, în vârstă de 42 de ani, susține că a demisionat din motive de sănătate, la o zi după ce Erdogan l-a demis pe guvernatorul Băncii Centrale Turciei (CBRT), Murat Uysal, și l-a înlocuit cu fostul ministru de Finanțe Naci Agbal.

Luni, moneda Turciei s-a apreciat cu 5,6% și se tranzacționa la 8,06 lire/USD, după ce noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei s-a angajat să stabilizeze lira turcească.

Albayrak a deținut poziția de top din Cabinet într-o perioadă dificilă, începând cu criza valutară din 2018, anul când a fost numit ministru de Finanțe. În acel an, lira turcească s-a depreciat cu 35% față de dolar.

Demisia lui Albayrak reprezintă "o retragere politică stânjenitoare" pentru Erdogan, "ținând cont de puterea fără precedent pe care i-a acordat-o ginerelui său", a apreciat Wolfango Piccoli, de la Teneo Intelligence. Acesta este de părere că Agbal nu are experiență în legătură cu conducerea Băncii Centrale, iar numirea sa arată că "guvernatorii sunt numiți de Erdogan pentru a impune mai degrabă propria lui agendă economică decât mandatul oficial al CBRT".

În septembrie, Banca Centrală a Turciei a majorat rata dobânzii la 10,25% și a informat că ar putea înăspri și mai mult politica sa monetară, pentru a încerca să oprească deprecierea lirei și avansul inflației. La ultima ședință, în octombrie, în pofida așteptărilor Banca Centrală a menținut rata dobânzii la 10,25%, ceea ce a dus la deprecierea accentuată a lirei.

Rata anuală a inflației în Turcia s-a situat la 11,89% în octombrie. Naci Agbal, nou guvernator, a dat luni asigură că Banca Centrală a Turciei "va folosi în mod decisiv toate instrumentele de politică monetară pentru a-și îndeplini obiectivul de a menține stabilitatea prețurilor".

Atenția analiștilor se îndreaptă acum spre ședința de politică monetară a CBRT din 19 noiembrie. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău