Erdogan îl felicită pe Biden și își exprimă speranța într-o consolidare a relațiilor bilaterale Turcia-SUA

  • 10 Noiembrie 2020 19:25
Erdogan îl felicită pe Biden și își exprimă speranța într-o consolidare a relațiilor bilaterale Turcia-SUA

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care are relații bune cu Donald Trump, a transmis marți un mesaj de felicitare pentru Joe Biden, câștigător în alegerile prezidențiale din SUA, și și-a exprimat speranța într-o consolidare a legăturilor dintre Ankara și Washington, relatează AFP și Reuters, citate de Agepres.


"Provocările cu care ne confruntăm la nivel mondial și regional fac necesare dezvoltarea și consolidarea relațiilor noastre pe baza unui interes și a unor valori comune", a precizat Erdogan într-un mesaj făcut public de președinția turcă.

"În această nouă perioadă, îmi reafirm hotărârea de a colabora îndeaproape cu administrația SUA în acest cadru", a adăugat Erdogan, calificând relația dintre Turcia și SUA ca fiind una "veche" și "strategică".

El a mai afirmat că "alianța și cooperarea puternice" dintre cele două țări vor continua să contribuie la pacea mondială.

"Vă felicit pentru succesul electoral și vă transmit cele mai sincere urări de pace și de prosperitate pentru poporul american", a concluzionat președintele turc.

Victoria lui Biden la alegerile prezidențiale din SUA, contestată de Trump, actualul locatar de la Casa Albă, a fost primită cu circumspecție de Turcia.

Relațiile dintre Ankara și Washington, două state membre ale NATO, s-au degradat în ultimii ani, în special în al doilea mandat al lui Barack Obama (2012-2016), când Biden era vicepreședinte.

Dezacorduri în legătură cu Siria, restricțiile asupra unor libertăți în Turcia, refuzul american de a extrăda un predicator căutat de Ankara - acestea sunt unele dintre tot mai numeroasele subiecte de neînțelegere care afectează relațiile dintre cele două țări din 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău