Erdogan îi spune lui Macron că dorește întărirea cooperării în lupta împotriva "terorismului"

  • 03 Martie 2021 08:35
Erdogan îi spune lui Macron că dorește întărirea cooperării în lupta împotriva

Turcia dorește să coopereze cu Franța împotriva "terorismului" și pentru stabilitate în Orientul Mijlociu, i-a spus marți președintele Recep Tayyip Erdogan omologului său francez, Emmanuel Macron, într-un context în care Ankara încearcă să-și normalizeze relațiile cu Parisul, notează AFP, potrivit Agerpres.

"Putem aduce o contribuție semnificativă la stabilitatea și pacea din Europa până în Caucaz și din Orientul Mijlociu până în Africa. Există, de asemenea, măsuri pe care le putem lua împreună împotriva organizațiilor teroriste", i-a declarat Recep Tayyip Erdogan lui Emmanuel Macron în cursul unui videoconferințe, potrivit unui raport difuzat de președinția de la Ankara.

"Turcia dorește să coopereze cu Franța în toate aceste domenii", a adăugat el, apreciind că are un "mare potențial" colaborarea dintre Ankara și Paris.

Această discuție, prima dintre cei doi lideri din septembrie, a intervenit după luni de puternice tensiuni între Ankara și Paris, cărora se se opun în mai multe dosare ca Libia, Siria și estul Mediteranei.

Recep Tayyip Erdogan și Emmanuel Macron au avut schimburi aprinse de replici în ultimele luni, președintele turc ajungând chiar să pună la îndoială "sănătatea mintală" a omologului său francez și să lanseze în octombrie un apel la boicotarea produselor franceze.

În prezent însă, când încearcă să repare relațiile dintre Turcia și Uniunea Europeană în special pe fondul problemelor economice, Recep Tayyip Erdogan și-a îndulcit tonul și a făcut multe declarații liniștitoare în ultimele săptămâni.

În timpul videoconferinței, el a subliniat marți că că "prietenia" franco-turcă "a depășit numeroase obstacole" de la începuturile sale în secolul al XVI-lea sub domnia regelui Francisc I și a sultanului Soliman Magnificul.

Președinția turcă nu a menționat, totuși, în raportul său situația profesorilor de franceză de la prestigioasa Universitate Galatasaray din Istanbul, lipsiți recent de permisele lor de muncă și amenințați cu expulzarea în orice moment, un dosar care îngrijorează Parisul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău