Erdogan îi spune lui Macron că dorește întărirea cooperării în lupta împotriva "terorismului"

  • 03 Martie 08:35
Erdogan îi spune lui Macron că dorește întărirea cooperării în lupta împotriva

Turcia dorește să coopereze cu Franța împotriva "terorismului" și pentru stabilitate în Orientul Mijlociu, i-a spus marți președintele Recep Tayyip Erdogan omologului său francez, Emmanuel Macron, într-un context în care Ankara încearcă să-și normalizeze relațiile cu Parisul, notează AFP, potrivit Agerpres.

"Putem aduce o contribuție semnificativă la stabilitatea și pacea din Europa până în Caucaz și din Orientul Mijlociu până în Africa. Există, de asemenea, măsuri pe care le putem lua împreună împotriva organizațiilor teroriste", i-a declarat Recep Tayyip Erdogan lui Emmanuel Macron în cursul unui videoconferințe, potrivit unui raport difuzat de președinția de la Ankara.

"Turcia dorește să coopereze cu Franța în toate aceste domenii", a adăugat el, apreciind că are un "mare potențial" colaborarea dintre Ankara și Paris.

Această discuție, prima dintre cei doi lideri din septembrie, a intervenit după luni de puternice tensiuni între Ankara și Paris, cărora se se opun în mai multe dosare ca Libia, Siria și estul Mediteranei.

Recep Tayyip Erdogan și Emmanuel Macron au avut schimburi aprinse de replici în ultimele luni, președintele turc ajungând chiar să pună la îndoială "sănătatea mintală" a omologului său francez și să lanseze în octombrie un apel la boicotarea produselor franceze.

În prezent însă, când încearcă să repare relațiile dintre Turcia și Uniunea Europeană în special pe fondul problemelor economice, Recep Tayyip Erdogan și-a îndulcit tonul și a făcut multe declarații liniștitoare în ultimele săptămâni.

În timpul videoconferinței, el a subliniat marți că că "prietenia" franco-turcă "a depășit numeroase obstacole" de la începuturile sale în secolul al XVI-lea sub domnia regelui Francisc I și a sultanului Soliman Magnificul.

Președinția turcă nu a menționat, totuși, în raportul său situația profesorilor de franceză de la prestigioasa Universitate Galatasaray din Istanbul, lipsiți recent de permisele lor de muncă și amenințați cu expulzarea în orice moment, un dosar care îngrijorează Parisul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,12 m/s
Wed
25
Thu
25
Fri
27
Sat
26
Sun
23

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău