Erdogan îi cere lui Putin să „curețe'' nordul Siriei de forțele kurde

  • 11 Decembrie 2022 17:02
Erdogan îi cere lui Putin să „curețe'' nordul Siriei de forțele kurde

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a vorbit duminică omologului său rus Vladimir Putin, într-o discuție telefonică, despre necesitatea de a "curăța" nordul Siriei de forțele kurde, relatează Agerpres.

"Este important și prioritar ca zona de-a lungul frontierei să fie curățată de teroriști, pe o suprafață de cel puțin 30 de km în adâncime, în conformitate cu memorandumul de la Soci din 2019", a afirmat Erdogan, făcând referire la luptătorii kurzi ai Unităților de Protecție a Poporului (YPG) din nordul Siriei, conform unui comunicat al președinției turce.

Conform Kremlinului, cei doi lideri au discutat despre "problematica" rezolvării conflictului din Siria pe baza "respectării condițiilor" acordului ruso-turc din 2019.

"Organele de apărare și de politică externă ale celor două țări vor continua în acest sens contactele strânse", a precizat președinția rusă într-un comunicat.

Șeful statului turc amenința de la începutul lunii noiembrie cu lansarea unei operațiuni militare terestre în nordul Siriei pentru a-i respinge pe combatanții YPG pe care Ankara îi acuză că se află în spatele atentatului care a făcut șase morți la Istanbul la 13 noiembrie.

Forțele kurde au negat orice implicare.

În 2019, un acord între Ankara și Moscova a pus capăt unei alte ofensive turce, promițând crearea unei "zone de securitate" de 30 de km pentru a proteja Turcia de atacuri care ar putea veni de pe teritoriul Siriei.

Un acord în termeni similari a fost încheiat, separat, între Ankara și Washington în 2019.

Turcia reproșează Rusiei, precum și SUA, că nu respectă aceste acorduri și că nu au îndepărtat YPG de frontiera turcă.

Turcia a lansat la 20 noiembrie o serie de raiduri aeriene în nord-estul Siriei asupra unor poziții ale combatanților kurzi, pe care îi califică drept "teroriști".

Câteva sute de soldați ai coaliției internaționale sunt desfășurați în această regiune aflată sub controlul Forțelor Democrate Siriene (FDS, dominate de kurzi), vârful de lance al luptei împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) alungată din fiefurile sale din Siria în 2019.

Moscova și Washingtonul și-au exprimat opoziția față de o nouă incursiune terestră a Turciei în nordul Siriei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău