Erdogan declară că Turcia continuă plățile pentru achiziționarea rachetelor S-400 din Rusia, în ciuda opoziției SUA

  • 06 Aprilie 2019 18:20
Erdogan declară că Turcia continuă plățile pentru achiziționarea rachetelor S-400 din Rusia, în ciuda opoziției SUA

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia a continuat să facă plăți potrivit acordului cu Rusia pentru a cumpăra sisteme de apărare anti-rachetă S-400, iar Statele Unite nu au prezentat aceleași condiții atunci când s-au oferit să vândă rachete Patriot Turciei, relatează Reuters.

"S-400 deține un loc important în discuțiile noastre. Argumentele Statelor Unite sunt foarte greșite. Am finalizat procesul de achiziție a sistemului S-400 și plățile noastre continuă", a declarat Erdogan reporterilor de la Istanbul atunci când a fost întrebat despre discuțiile programate la Moscova săptămâna viitoare.

Planurile Turciei de a achiziționa sistemului rus a pus-o în dezacord cu aliatul NATO, Statele Unite. La începutul acestei săptămâni, Washingtonul a oprit livrarea către Turcia a echipamentelor pentru avionul de luptă invizibil F-35, din cauza dezacordului privind apărarea antirachetă.

În încercarea de a convinge Turcia să renunțe la planurile sale de a cumpăra modelul S-400, Statele Unite i-au oferit sistemul anti-rachetă american Patriot. Turcia s-a arătat interesată de Patriot, dar nu pe seama abandonării cumpărării modelului S-400.

Un oficial american, vorbind despre condiția anonimatului, a sugerat vineri că o achiziție din partea Turciei a sistemelor ruse de apărare antirachetă ar putea reprezenta o oportunitate pentru forțele americane.

"Este șocant faptul că Rusia nu este mai îngrijorată să-și trimită echipamentul la o națiune a NATO, co-localizată cu forțele americane, unde poate fi studiată și unde este posibil să obținem informații valoroase", a spus oficialul.

"Este cu siguranță o oportunitate unică", a adăugat acesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău