Erdogan confirmă că Turcia va plăti gazul rusesc în ruble

  • 06 August 2022 17:52
Erdogan confirmă că Turcia va plăti gazul rusesc în ruble

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat că livrările de gaze rusești către Turcia vor fi plătite în ruble, a informat sâmbătă presa turcă, transmite France Presse, citată de Agerpres.

„Un aspect pozitiv al vizitei noastre la Soci este acordul nostru cu dl Putin privind rubla. Dacă Dumnezeu permite, schimburile noastre în ruble vor asigura beneficii Turciei și Rusiei”, a declarat șeful statului turc reporterilor la bordul zborului său de întoarcere de la Soci (Rusia), pe malul Mării Negre, unde s-a întâlnit vineri cu președintele rus Vladimir Putin.

Cei doi președinți au convenit că livrările de gaze rusești către Turcia vor fi „plătite parțial în ruble”, a anunțat vineri seară viceprim-ministrul rus Aleksandr Novak.

Erdogan nu a precizat volumul tranzacțiilor viitoare în ruble.

Rusia încearcă de luni de zile să-și impună moneda în reglementările internaționale împotriva euro și dolarului, pe fondul sancțiunilor economice occidentale fără precedent împotriva Moscovei din cauza invaziei Ucrainei.

Deși a condamnat rapid ofensiva rusă, Turcia a optat pentru neutralitate între cele două țări și nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.

În 2021, Rusia a reprezentat aproximativ un sfert din importurile de petrol ale Turciei și 45% din achizițiile sale de gaze naturale.

Plata pentru gazul rusesc în ruble, chiar și parțial, ar putea permite Turciei să nu-și epuizeze în continuare rezervele valutare în dolari.

Potrivit economiștilor, guvernul turc a cheltuit anul trecut zeci de miliarde de dolari încercând să oprească prăbușirea lirei turcești, care și-a pierdut aproape jumătate din valoare într-un an.

Erdogan și Putin s-au angajat de asemenea la Soci să consolideze cooperarea energetică și economică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă, Știri
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău