Erdogan cere Uniunii Europene să relanseze negocierile de aderare cu Turcia

  • 22 Martie 2022 20:02
Erdogan cere Uniunii Europene să relanseze negocierile de aderare cu Turcia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut marți Uniunii Europene să relanseze negocierile de aderare cu Ankara, transmite AFP.

''Așteptăm de la UE să deschidă rapid capitolele negocierilor de aderare și să înceapă negocieri privind uniunea vamală fără a ceda în fața unor calcule cinice'', a declarat Erdogan la finalul unei întrevederi, la Ankara, cu premierul olandez Mark Rutte.

Afirmațiile șefului statului turc, făcute în contextul războiului declanșat de liderul rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, permit Ankarei o revenire pe scena internațională, scrie Agerpres.

Negocierile privind o eventuală aderare a Turciei la UE, lansate în 2005, s-au împotmolit în ultimii ani din cauza tensiunilor cu Bruxellesul în mai multe domenii.

Comisia Europeană estima la finalul lui 2020 că șansele de aderare ale Turciei sunt ''într-un punct mort'' din cauza deciziilor, contrare intereselor UE, luate de liderii turci. ''Turcia a continuat să se îndepărteze de Uniunea Europeană, cu un recul serios în domeniile statului de drept și drepturilor fundamentale'', menționa executivul UE într-un raport drastic.

Relațiile dintre Bruxelles și Ankara s-au deteriorat masiv după tentativa de puci din Turcia din iulie 2016, care a fost urmată de o campanie de reprimare a disidenților și a jurnaliștilor critici la adresa conducerii turce.

Liderii statelor UE se reunesc joi și vineri, la Bruxelles, pentru un summit consacrat gestionării consecințelor invadării Ucrainei de forțele ruse. De asemenea, un summit extraordinar al NATO este prevăzut să aibă loc joi, la Bruxelles.

Președintele Turciei a primit în ultimele nouă zile patru lideri din țări membre UE și NATO.

Turcia a făcut eforturi pentru a facilita o mediere între Moscova și Kiev, dar a refuzat să se alinieze sancțiunilor occidentale care vizează Rusia

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău