Erdogan avertizează liderii statelor UE să nu adopte măsuri contra Turciei

  • 11 Decembrie 2020 14:34
Erdogan avertizează liderii statelor UE să nu adopte măsuri contra Turciei

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că 'țări rezonabile' din Uniunea Europeană au zădărnicit eforturile depuse contra Turciei la Consiliul European încheiat vineri, și că, la viitorul summit din martie, liderii statelor membre nu ar trebui să ia măsuri care să dăuneze Ankarei, transmit Reuters și DPA, preluat de Agerpres.

''Trebuie să ne fie recunoscute drepturile. Există acum multe drepturi pe care statele membre UE trebuie să le acorde Turciei'', a spus Erdogan, după ce a participat la tradiționala rugăciune săptămânală a musulmanilor.

În luna octombrie, mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care Germania, s-au opus adoptării unor sancțiuni cerute mai ales de Franța, Grecia și Cipru împotriva Ankarei.

Turcia și Grecia, membre ale NATO, au un diferend major legat de jurisdicția maritimă și de drepturile de explorare în Mediterana Orientală din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental.

Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată nava de studii seismice Oruç Reis. În septembrie, Turcia a retras nava din zona disputată pentru a permite eforturile diplomatice, dar ulterior a retrimis-o, ceea ce a provocat reacția dură a Greciei, a Franței și a Germaniei. La finalul lunii noiembrie, Turcia a anunțat retragerea navei Oruç Reis în portul Antalya.

Pe de altă parte, șeful statului turc a afirmat că sancțiunile americane împotriva țării sale în legătură cu achiziționarea sistemului de apărare aeriană rusesc S-400 ar însemna o ''lipsă de respect''.

''În timpul administrației Obama, precum și sub cea a lui Trump, era o mândrie să ai un membru al NATO precum Turcia. A supune Turcia unor sancțiuni ar fi o lipsă de respect din partea SUA la adresa aliatului său foarte important din interiorul NATO'', a subliniat Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat la bordul avionului care îl aducea în țară după o vizită în Azerbaidjan.

Achiziționarea sistemului rusesc S-400 de Ankara a tensionat relațiile acesteia cu SUA în ultimii ani. Washingtonul susține că aceste rachete sunt incompatibile cu sistemele de apărare al NATO. Măsuri punitive de natură economică sunt înscrise într-o lege adoptată de Congresul american în 2017.

Media americane, printre care cotidianul The Washington Post, au relatat joi că administrația americană ar urma să anunțe sancțiuni contra Ankarei în următoarele zile.

''Nu știu în ce direcție vor merge lucrurile înainte ca domnul Trump să părăsească Casa Albă, dar în cei patru ani ai mandatului său eu nu am avut probleme de comunicare cu SUA'', a insistat președintele Turciei. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
10
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:4,12 m/s
Sat
9
Sun
10
Mon
10
Tue
9
Wed
11

Curs oficial BNM 17 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3806 -0.0000
USD 17.8731 -0.0000
RON 4.3416 -0.0000
UAH 0.6392 -0.0000
RUB 0.2325 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău