Erdogan anunță prelungirea acordului internațional privind exportul de cereale ucrainene

  • 18 Martie 2023 17:35
Erdogan anunță prelungirea acordului internațional privind exportul de cereale ucrainene

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă prelungirea acordului internațional privind exportul de cereale ucrainene, informează Reuters și AFP. Liderul turc a făcut anunțul în cadrul unui discurs televizat, fără a preciza durata prelungirii, care potrivit unui responsabil ucrainean va fi de încă 120 de zile.

"În urma discuțiilor cu cele două părți, am asigurat prelungirea acordului care urma să ia sfârșit pe 19 martie", a spus Erdogan în discursul susținut la Canakkale.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a precizat pe Twitter că acordul a fost extins pentru 120 de zile.

Ankara a afirmat anterior că speră o extindere cu 120 de zile a acordului, Rusia insistând în schimb pentru 60 de zile.

Acordul asupra "Inițiativei privind cerealele de la Marea Neagră" semnat în iulie 2022 pentru 120 de zile între Națiunile Unite, Ucraina, Rusia și Turcia, a vizat limitarea unei grave crize alimentare globale cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. El a fost reînnoit în noiembrie pentru 120 de zile și a permis până în prezent exportul a circa 24 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene, potrivit ONU.

Atât Ucraina, cât și Rusia sunt mari exportatoare de cereale și îngrășăminte. Occidentul a aplicat Rusiei sancțiuni dure după invazie, măsuri care nu afectează produsele agricole și îngrășămintele dar - potrivit Moscovei - creează "bariere" pentru exporturile respective prin restricțiile privind plățile, logistica și asigurările. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău